Eakate keskus: kaua kavandatud, kaunikene

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu eakate avahoolduskeskuse suurel saalil on katus niisama hästi kui peal. Lõplikult valmib maja novembris.
Pärnu eakate avahoolduskeskuse suurel saalil on katus niisama hästi kui peal. Lõplikult valmib maja novembris. Foto: Ardi Truija

Pärnus Metsa tänaval osaliselt lammutatud endise noortekeskuse kõrvale kerkinud müürid annavad linna aktiivsetele eakatele lootust, et lõpuks ometi saab ammu lubatu teoks ja peagi on neil päris oma koht, kus koos käia.

Pärnu linnavalitsuse plaan rajada eakate avahooldus- ja päevakeskus Metsa tänavale kunagisse bussipargi töötajate klubisse pärineb nelja aasta tagusest ajast, kui linn Tammsaare puiestee vanadekodu ja päevakeskuse hoone kinnisvaraturule viis.

Vastavalt Pärnu linnavolikogu 2007. aasta septembris sündinud otsusele tegutsebki eakate päevakeskus 2008. aasta 1. märtsist aadressil Metsa 10. Paraku tegelikkuses asjad nii kiiresti ei käi kui paberil. Praegu, üle kolme aasta hiljem toimetab eakate päeva- ja avahoolduskeskus endiselt müügis pinnal Tammsaare 9/11.

“See olukord on ikka täiesti ebanormaalne,” tõdeb eakate avahoolduskeskuse juhataja Hille Volberg, kelle sõnutsi pole lihtne asju ajada, teades, et iga hetk võidakse pind jalge alt müüa. “Puudu on olnud selgelt see koht, kuhu nad saaksid tulla ja öelda, et “see on meie maja, siin me saame olla ja oma käe külge panna”.” Ebakindluse tõttu pole keskus Volbergi väitel julgenud uusi teenuseid arendada ega inimesi koolitada.

Remont jäi ära

Esmane plaan, kui veel oli lootust Tammsaare puiestee hooned kiiresti rahaks teha, nägi ette, et Metsa tänaval noortest tühjaks jäävas hoones tehakse esmalt 10,6 miljoni krooni eest remont, misjärel päevakeskuse saab sinna kolida. Hiljemalt 1. juuniks 2008. Klausliga, et eeldatavasti 2009. aastal ehitatakse hoone suuremaks.

Ajad läksid halvemaks. Päevakeskuse töötajate ja klientide meelehärmiks otsustas linnavalitsus, et uuendustööd saab ära teha 5,6 miljoni krooni eestki. Hiljem vähendati seda summat veel 3,1 miljoni võrra ja lõpuks loobuti renoveerimisest sootuks.

Tollalgi sotsiaalvaldkonna abilinnapeana töötanud Jane Metsa selgitusel loobuti vana maja renoveerimisest pärast seda, kui oli selgunud, et ega Tammsaare puiestee hooneid müüa õnnestu.

Liiati olnuks tegemist ajutise lahendusega olukorras, kui Euroopa Liidu regionaalarengu fondi oli juba esitatud taotlus kogu kompleksi väljaehitamise kohta. “Hirm oli selle ees, et juhul kui müüakse enne maha Tammsaare, võib tekkida selline moment, et on vaja, et eakad kolivad enne sinna sisse, ja siis samal ajal hakatakse teist osa juurde tegema,” mäletab Mets.

Euroopa miljonid

2009. aasta kevadel võttis linnavalitsus vastu ja saatis avalikustamisele Metsa 10 ja selle kõrvalkinnistu detailplaneeringu. Detsembris 2010 otsustaski Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatus eraldada Pärnu eakate avahoolduskeskuse rekonstrueerimiseks ja juurdeehituseks 12 215 819 krooni. Linn pani välja 2 155 733 krooni.

Riigihanke võitis AS Eston Ehitus, mille vedamisel tänavu kevadel kopp maasse löödi. Kolm kuud pärast ehitustööde algust võib silmagagi vaadates aimu saada novembris valmiva hoone mahust.

“See, mis praegu tuleb, kahe saaliga ja kahekorruseline, sees on liftid, kaldteed, on nüüd küll midagi niisugust, mis Pärnu linna vajadusi kataks päris suures osas ja pikaks ajaks,” jääb Volberg asjade käiguga rahule.

Iseäranis suure, pealt 100 inimest mahutava saaliga, millest linna aktiivsed eakad on puudust tundnud. Enam ei pea nad jõuluetenduste tarvis või taidlusgruppide võistuesinemise korraldamiseks linnalt Mai keskuse või teatrisaali rentimiseks raha küsima. Juba varsti on saal neil priilt käes. Ka nendel, kes edaspidigi eelistavad iga päev oma piirkondlikus eakate kooskäimiskohas toimetada.

“Ma olen absoluutselt kaugel sellest, et öelda: vägisi peaksid tulema kõik Metsa tänavale kokku. Eakad kogunevad ju väga paljuski sõpruskonna kujul, nii et seda ei saa teha käsuga,” usub Volberg, et mõningane killustatus siiski jääb.

Küll on teada, et näiteks eakate klubi Elulust, mille kodu linn kevadel Shalomi abikeskusele müüs, hakkab uue hoone valmimise järel just Metsa tänaval tegutsema.

Lõpp solgutamisele

Vastavalt paberile pandud projektile, mille alusel euroraha saadi, hakkab päevakeskus korraldama sihtgrupile mõeldud väärtushinnanguid kujundavaid teabekampaaniaid. Samuti erialaseid täienduskoolitusi sotsiaalsektoris töötajaile.

Eesmärk on laiendada ka teenuste ja nende tarbijate hulka ja tõsta teenuste kvaliteeti.

Volbergi andmetel on Tammsaare puiestee päevakeskust aastas külastanud umbkaudu 3000 eakat. Ja kui juurde lugeda need tegusad vanainimesed, kes käivad koos mõnes teises eakaid ühendavas organisatsioonis, tuleb see arv veel suurem.

Kahetsusega on Volberg aga märganud, et aastaid kestnud ebakindla olukorra tõttu on paljude seenioride usk kõikuma löönud. “Nad on öelnud, et meie jalge alt müüakse kõik majad maha,” tunnistab Volberg, et vanakesed on väsinud enda ühest kohast teise solgutamisest. Lisades: “Ja ma nii väga loodan, et nüüd nad saavad tõesti oma maja. Maja, kust neid enam kuhugi ei tõsteta.”



Teenused eakatele

Eakate avahoolduskeskuses hakatakse pakkuma järgmisi toimetulekut toetavaid sotsiaalteenuseid:

 sotsiaalnõustamine,

 koduhooldus,

 huvitegevus (käsitööring, laulukoor, rahvatants, ravivõimlemine),

 rehabilitatsioon,

 invavahendite laenutus,

 muud toimetulekuteenused (pesupesemine, saun).

Andmed: Pärnu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles