Rannas käib vollemäng hommikust õhtuni

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva-Lotta Raat, Triin Filippov ja Anna-Liisa Sutt teevad trenni viis päeva nädalas. Mitte võistluseks, vaid vormi hoidmiseks, ütlevad piigad.
Eva-Lotta Raat, Triin Filippov ja Anna-Liisa Sutt teevad trenni viis päeva nädalas. Mitte võistluseks, vaid vormi hoidmiseks, ütlevad piigad. Foto: Ardi Truija

Juuni esimesel nädalal Pärnu randa Sunsetist paremat kätt üles seatud rannavolleväljak on end hästi sisse töötanud, sest võrkpalli mängijaid näeb siin nädalapäevast sõltumata varavalgest päikeseloojanguni.

Pärnu Võrkpalliklubi (PVK) pruuniks põlenud tegevjuhil Reio Tilgal, kes rannas pea iga päev kohal, on põhjust tehtuga rahul olla: vollehuvilised on väljaku kenasti omaks võtnud ja mängijate puuduse üle pole põhjust kurta. Isegi kehvema ilmaga, kui tugevat meretuult või vihmavalangut trotsides leidub ikka neid, kes servi ja kokkumängu harjutavad.

“Vahel vaatan veel hilisõhtuti ranna veebikaamerast, et elu siin väljakul käib omasoodu edasi. Täiesti põhjendatult on inimesed küsinud, miks varem pole Pärnu randa rannavõrkpalli püsiväljakut üles pandud,” rääkis Tilk.

PVK on sõlminud linnaga rannavolleplatsi kasutamiseks kolmeaastase lepingu ja sellest, et sportlik meelelahutus volleväljakul selle esimesel suvel aiva tuure üles võtab, annab tunnistust asjaolu, et iga päev lisandub väljakule ja selle ümbrusesse midagi uut, mis rannas olemise ja sportimise mõnusamaks teeb.

Reklaamlipp läks kõndima

Reklaamikolmnurkade, inventaripaviljoni ja tribüüni keskel troonib standardne rannavolle-väljak mõõtmetega 16 x 8 meetrit.

Kioskist kahele poole jäävatele tribüünidele, kus kaasaelajad on näoga mere poole, mahub istuma 160 pealtvaatajat.

„Need on meil renditud Tartu ülikooli spordiklubilt. Sügisel lähevad nad Tartusse tagasi, aga loodame, et järgmisel suvel saame neid uuesti kasutada,“ selgitas Tilk.

PVK algne plaan oli küll teisaldatavad tribüünid ise soetada, selle tarvis tehti taotlus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselegi, kuid rahaeraldus jäi saamata.

Et väljak püsib ööpäev ringi enam-vähem ühesuguses olekus ja suisel ajal on öised rannas uitajad pigem norm kui erand, on väljakul juhtunud sedagi, et üks reklaamlippudest võttis suveööl jalad alla ning kõndis minema.

„Õnneks plagu kaugele ei jõudnud, leidsime hommikul selle naisteranna juurest. Keegi oli lipu endale magamiseks alla võtnud,“ meenutas Tilk ja avaldas lootust, et vandaalid platsist eemale hoiavad.

Tilk ei salga, et on uhke Pärnu vägeva väljaku üle, sest teist niisugust Eestis ei leidu. „Arvan, et isegi terves Baltikumis mitte. 2008. aastal, kui siin peeti Eesti läbi aegade suurimat rannavõrkpalliturniiri “Pärnu Challengeri”, olid uhke väljak ja tribüünid, aga vaid üheks võistluseks. Nüüd on kogu suvi statsionaarne väljak üleval.“

Palli mängida saavad platsil kõik. Võrku ööseks maha ei võeta. Peale püsiväljaku on PVK-l volletajatele kasutada anda mitu teisaldatavat väljakut, mis tähendab võrku, poste ja äärejooni.

„On ju lahe randa tulla nii, et ei pea ise võrku ega poste kaasa tassima. Ja kui peaväljakul on võistlused, ei tähenda see seda, et huvilised niisama võrkpalli mängida ei saaks. Laenutame neile teisaldatavad võrgud ja postid. Praegu anname neid kasutamiseks rahata, kui tahtjaid koguneb palju, siis vaatame, kas tuleb sümboolne tasu inventari kasutamise eest. PVK liikmetele jääb see võimalus kindlasti tasuta,“ avaldas Tilk.

Rannatarvete müügi- ja inventaripaviljonist saab ka volleks võrkpalle küsida või osta.

Esimesed noorte rannavolle-võistlused platsil on seljataga. Esmaspäevast neljapäevani alates kella 17.30st mõõduvõtud on mõeldud algajatele ja harrastajatele, nädalavahetustel on väljak profisportlaste päralt.

Tegevust jagub igasse päeva

Juuni kolmandast nädalast käivitusid jalaga võrkpalli mängud, mida praktiseeritakse kolmapäeviti kella 18st kuni 8. augustini. “Kõik, kes tahavad, saavad mängida. Tuleb ainult kohale tulla, paneme osavõtja nime kirja ja teeme turniiritabeli,” rääkis Tilk.

Nädala eest algas neljapäeviti toimuv harrastajate 3 x 3 karikasari. Kui muidu mängitakse rannavõrkpalli teatavasti paar paari vastu, siis kolm kolme vastu on pallurite füüsiline koormus natuke väiksem.

Laupäeva hommikuti on plats zumba-tantsijate jagu.

Tööpäevade esimesel poolel, alates kella 10st juhendab Anna-Liisa Sutt väljakul lastelaagrit, mis mõeldud nii PVK liikmetele kui teistelegi. “Jällegi: kõik võivad tulla. Treenimine toimub vastavalt sellele, kui palju keegi varem võrkpalli mänginud on,” ütles Tilk. Trenni oodatakse lapsi alates 10. eluaastast.

Täna ja homme toimuvad väljakul Eesti noorte karikavõistlused, mille tarvis täitub rand 15 võrkpalliväljakuga.

Suurematest vollesündmustest on tulekul Ida-Euroopa meeste rannavõrkpalli karikasarja etapp, kuhu on oodata paare Venemaalt, Kasahstanist, Leedust, Lätist, Soomest. Tegemist on selle suve suurima täiskasvanute võrkpallivõistlusega Eestis.

Küpsemas on mõte korraldada augusti alul Eesti-Läti maavõistlus rannavõrkpallikoondiste vahel, kus mõlemast riigist osaleksid viis meeste ja viis naiste paari ning juuniorid.

“Et rannavõrkpallisuve veidi pikemaks venitada, sest Eesti võistlused lõpevad juulikuuga ära,” sõnas Tilk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles