Pärnu tantsijad kuumust ei pelga

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored tantsijad on teinud laulu- ja tantsupeo õnnestumise nimel Tallinnas proove esmaspäevast saadik.
Noored tantsijad on teinud laulu- ja tantsupeo õnnestumise nimel Tallinnas proove esmaspäevast saadik. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Reedel Tallinnas alanud XI noorte laulu- ja tantsupidu “Maa ja ilm” on osalejaid tervitanud lõunamaiste soojakraadidega, kuid näiteks Pärnust kohale sõitnud rahvatantsuansambli Kajakas 50 liiget ei paista pea 30kraadine kuumus üldse häirivat.

Kuigi ajakirjaniku jaoks on üsna arusaamatu, kuidas on võimalik villastes rahvariietes sellise kuumuse käes viibida, veel vähem tantsida, siis peamiselt gümnaasiumiealised noored ainult naeratavad selle peale - nad on juba nii profid küll ja sellega harjunud. Hoopis hullem olevat, kui vihma sajaks.

Proov proovi otsa

“Seni on kõik korras, kuni plats tolmama ei hakka,” nendib juba oma neljandal tantsupeol olev Kaupo Sirel. “Siis läheb tolm ninna ja kurku ning on raske hingata. Aga eks seal üks kõva higistamine käib jah.”

Nii ongi, et samal ajal kui esmaabiteenistus peab Tallinna lauluväljakul turgutama algkooliealisi tantsijaid, teevad gümnaasiuminoored järjekordse proovi ootuses puude all mõnusalt aega parajaks.

Nii juba teisipäeva õhtust saadik, kui Kajaka tantsijad lauluväljakule kolisid. Proov on järgnenud proovile, et anda reede ja laupäeva õhtul kaks etendust.

Selle kinnituseks võtab Kajaka tantsijate juhendaja Rita Mändla välja läinud nädala kalenderplaani. Teisipäeval ja kolmapäeval proov kella üheksani õhtul, neljapäeval kella viieni ja siis toimus juba esimene läbimäng. Reedese laulu- ja tantsupeo peaprooviks aeti noored taas hommikul lauluväljakule, et anda sama päeva õhtul esimene etendus.

Kui muidu on noored peo korraldusega rahul, siis asupaiga valik lauluväljak on peaaegu kõigi tantsijate arvates ebaõnnestunud. Seda ei kuule ainult pärnakate suust, nurinat kostub kõikjalt, kui vähegi lauluväljaku kõrval tantsijate seas ringi käia.

Mändla toob välja, et publiku jaoks ei ole lauluväljak ülevaatlik. “Tantsijad moodustavad platsil mustreid, kuid need on selgelt näha vaid selle osa pealtvaatajate jaoks, kes on kõige kõrgemal kohal,” teab juhendaja. “Nii jäävad paljudel mustrid nägemata.”

Tantsuplatsi seisukorraga on aga rahulolematu 12 aastat rahvatantsu harrastanud Sirel.

“Pool platsi on murul ja pool kivil,” selgitas noormees. “Kivi sööb päris mõnusalt pastlaid, üleminekul murule on aga üsna libe ja seal on kohati tegu, et püsti seista.”

Nii juhendaja kui tantsija arvates on Eestis parim koht tantsupeoks Tallinna Kalevi staadion, mis sobib ühtmoodi hästi nii publikule kui tantsijaile. Miks pidu tänavu lauluväljakul toimub, selle kohta ei oska kumbki suurt midagi öelda.

Elu-oluga on aga kõik igati rahul. Pärnu õpetajate tantsurühmaga laulu- ja tantsupeol osalev Raeküla kooli direktor Liilia Oberg märkis, et peo korraldus on üks parimaid, mida tema näinud. “Toitlustamine on korralik, lastele jagatakse platsil tasuta vett, kiirabi on olnud väga heal tasemel,” loetles ta. “Siiani on ainult head emotsioonid.”

Turvamees pidi keelama

Sama kinnitasid enne laulu- ja tantsupeo esimest etendust Kajaka tantsuneiud.

“Koolimaja on iga aastaga järjest paremaks muutunud, nagu ka madrats, mis magamiseks anti. Kunagi pidime magama täispuhutavatel madratsitel,” hindasid neiud Tallinna Saksa gümnaasiumis neile pakutavaid elamistingimusi. “Ehk vaid veidi kitsas on, meid on jagatus 16-18 kaupa klassidesse, kus oleme klassimööbli vahel.”

Mis toitlustamist puudutab, siis noorte teatel ei taha nad ilmselt pärast koju minekut enam tükk aega makarone näha. Neid saavat pidevalt.

“Põhimõtteliselt võib süüa nii palju, kui tahad, aga sööklas on ees näidisportsud ja ikka on juhtunud, et kui võtad rohkem, tõmbab kokk sul taldrikult osa tagasi ja raputab kurja ilmega pead,” kirjeldasid Kajaka tantsijad.

Õhtud on noortel möödunud lõbusalt. Peale kino nad küll eriti rohkem väljas käinud ei ole, kuid see-eest kipub koolimajas melu suureks minema. "Kolmapäeval tuli koguni turvamees meid keelama, et me tegevat liiga suurt kisa ja allkorrusel ei saa kolmandate ja neljandate klasside lapsed magada,” meenutasid Kajaka liikmed.

Tänavusel noorte laulu- ja tantsupeol osaleb Pärnu linnast kokku 69 kollektiivi, neist tantsijaid/võimlejaid 30 ja lauljaid/pillimängijaid 39.Tantsijaid ja võimlejaid on 450 ning lauljaid ja pillimängijaid ligi 1200. Pärnu Postimees hoiab eraldi silma peal Kajaka tantsijate tegemistel.

Täna algusega kell 20 toimub Tallinna lauluväljakul laulu- ja tantsupeo teine etendus. Homme hommikul toimub rongkäik Tallinna kesklinnast lauluväljakule ja selles on lubanud osaleda ka Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ja abilinnapea Jane Mets.

“Maa ja ilm” lõpeb pühapäeval orienteeruvalt algusega kell 13 noorte laulupeoga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles