Muuseumis avati väljapanek prokuratuuri ajaloost

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokuröride auastmeid selgitab näitusestendil endine juht­prokurör Jüri Pikma. Näitus jääb avatuks 7. oktoobrini.
Prokuröride auastmeid selgitab näitusestendil endine juht­prokurör Jüri Pikma. Näitus jääb avatuks 7. oktoobrini. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu muuseumis avati eile näitus “Sada aastat inimeste kaitsel. Prokuratuur Eestis 1918–2018”.

Väljapaneku stendide teksti on kirjutanud õigusajaloolane Toomas Anepaio ja teostus on loovagentuurilt Velvet. Huviline saab ülevaate, kuidas toimis prokuratuur enne Eesti Vabariigi sündi tsaaririigis, iseseisvuse ajal 1918–1940, Eesti NSVs ja taasiseseisvunud Eestis. Prokuratuur oli üks esimesi Eesti Vabariigi riigiasutusi, mis novembris 1918 moodustati.

Prokuratuuri tegevusest tänapäeval rääkis lühidalt Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtprokurör Kristine Tamm, kes juuraõpingute ajal tuli praktikale ­Pärnu prokuratuuri ja jäigi siia.Samuti meenutas möödunut ­varasem juhtprokurör Jüri Pikma, kes alustas tööd 1978. aastal, mil prokuröri laual oli telefon kohalikeks kõnedeks ja pika ­võlliga mehaaniline kirjutus­masin.

Tegemist on rändnäitusega, mida enne Pärnusse saabumist eksponeeriti TTÜ õiguse instituudis, justiitsministeeriumis, Narva kolledžis ja Paides. Pärnus on väljapanekut täiendatud prokuröride raamaturiiulitest valitud mitmesuguste köidetega, mille järgi käis õiguskaitsetöö.

Näitus jääb muuseumis avatuks 7. oktoobrini ja liigub siis edasi Tartusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles