Tallinna südalinn kubiseb rahajahil mustlastest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Südalinnas võib igal sammul kohata mõnda mustlast, kes kerjab, mängib pilli või mõnel muul viisil endale elatist teenib. Tänapäeval jääb nende tegevus tihti seaduse piiridesse, vaid kerjavad lapsed ja kotist kaupa pakkuvad noorukid lähevad Eesti seadustega vastuollu.


Neiud, kes Tammsaare pargis möödujatele pisut närbunud roose pähe määrida üritavad, kinnitavad et on Rumeeniast pärit mustlased. Roose nad aga ei müüvat, vaid jagavat heategeval otstarbel. Kuid häda sellele, kes pahaaimamatult lille vastu võtab. Teda ilma annetust tegemata edasi ei lasta. Raha minevat haige väikese venna raviks, aga lilleostjatele on ka muid legende räägitud.

Samal ajal peatavad Kaubamaja jalakäijate tunnelis inimesi kaks umbes 15-aastast noormeest. Nad näitavad paberilehti, kus kirjas venekeelne jutt rahvusvahelisest kurttummade assotsiatsioonist ning lahtrid annetaja nime, allkirja ja annetuse suuruse jaoks. Küsimustele vastavad poisid ebamääraste žestidega. Töövälisel ajal kuulevad noorukid üksteise juttu väga hästi ja valjuhäälne jutt tuleb neil suust vähimategi probleemideta. Samasuguse paberiga kogub allkirju ja annetusi ka üks täiskasvanud mees, kes tegutseb nii Toompeal, Raekoja platsil kui Viru tänaval.

Veel teenivad Tammsaare pargis, Viru keskuse ümbruses ja Viru tänaval, aga vahest ka mujal vanalinnas raha alaealised lõõtspillimängijad vanuses umbes 10-16 aastat. Neil on reeglina kaasas vähem kui paari kuu vanused koerakutsikad, kes kui magnetiga möödujate rahakotist mündid välja tõmbavad.

Lapsed vahetab sujuvalt välja noor ema oma imikuga. Ka tema kätte ilmub aeg-ajalt lõõtspill. Nendega on seltskond üldse hästi varustatud. Harju tänaval puude vilus istuvate perekonnapeade juures seisab neid veel mitu tükki.

Veel tegutsevad vanalinnas pealtnäha küllalt tõsise puudega mustlaskerjused. Kõveras kui kreeka e-d, jalad risti-rästi all, lohistavad nad ennast kargu najal edasi. Mõnel hetkel on sajameetrisel tänavalõigul lausa kolm ühesuguse ihuveaga kerjust, justkui oleks neil mingi kollektiivne puue.
Lõõtspillimängijad töötavad ka ühissõidukites. Vanem mees mängib trammi tagaosas pilli ning iga loo lõpus jalutab laps mütsiga trammi ühest otsast teise ning kogub annetusi. Sellisedki muusikutepaarid tekitavad inimestes täiesti vastakaid arvamusi.

«Kus on politsei ja mupo silmad? Selline laste ekspluateerimine tuleb kohe ära lõpetada,» nõudis üks toimetuse poole pöördunud inimene. Ühe teise pealtnägija sõnul aga tegutsesid trammimuusikud küllaltki viisakalt ega seganud eriti kedagi. «Laps jäi iga sõitja juures korraks seisma. Kui pead raputati või teda ignoreeriti, siis läks lihtsalt edasi ja kõik,» kirjeldas üks igapäevane trammisõitja.

Politsei on mustlaste tegevusest teadlik ning sekkub juhul, kui selles on midagi seadusevastast. «Nad on Rumeeniast pärit, võivad siin ringi liikuda ja ajutiselt (kuni 90 päeva) peatuda. Kui nad mingit seadust rikuvad, siis selle eest neid karistatakse,» ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Mihkel Loide.

Seadust rikuvad mustlased näiteks reisisadamas laevalt tulijatele binokleid müüa üritades. «Inimene peab seadust täitma, olgu ta mis rahvusest tahes. Kui niisugune juhtum fikseeritakse, siis politsei menetleb seda. Sama lugu on kerjamisega, kui seda tehakse teisi inimesi häirival viisil, mis meil on keelatud,» lausus Loide.
Need inimesed aga, kelle süda kerjavat last nähes verd tilkuma hakkab, võiksid sellest teada anda politseile.

Rändrahva esindajad tegutsevad ka Tartus. Tartlaste sõnul liiguvad Tartu bussijaamas ja Pika tänava kandis ringi peamiselt vanemaealised mustlannad, kes astuvad õige lähedale, ennustavad paar lauset ja nõuavad siis raha, et edasi ennustada. Nad pidid elama Pika tänava alguses ühes kollases majas.

«Akende ette on löödud lauaplaadid, õu meenutab vanavara kauplust – terve ilma kraam kokku tassitud. Mustlased on elanud seal ligi viis aastat,» kirjeldas üks sealne elanik olukorda. Inimeste sõnul tülitavad mustlased neid nende koduteel pidevalt, tekitades ebameeldivusi ja vahel isegi neid sõimates, kui sularaha ei ole anda. Mustlaste peatuspaigas elab praegu ka mitu last.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles