Riigikogu esimees Ene Ergma käis aasta küla valides Suigus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma jutleb Suigu seltsimaja ees külalastega, pildil on ta terekäe ulatamisega jõudnud Elisabeth Pahkini, kelle kõrval seisavad (vasakult) Indrek Jõemetsa ja Aare Hantson ning uksel Mariann Hantson.
Riigikogu esimees Ene Ergma jutleb Suigu seltsimaja ees külalastega, pildil on ta terekäe ulatamisega jõudnud Elisabeth Pahkini, kelle kõrval seisavad (vasakult) Indrek Jõemetsa ja Aare Hantson ning uksel Mariann Hantson. Foto: Jüri Rõngas

Pärnumaalt kandideerib aasta küla 2011 nimetusele Suigu-Murru külade piirkond, millega kesknädalal tutvus hindamiskomisjon eesotsas riigikogu esimehe Ene Ergmaga.

“Sellest, et oleme aasta küla nominendid, on juba maa ja ilm,” ütles MTÜ Murru Küla Seltsi juhatuse liige Signe Rõngas, julgemata veel valjusti mõelda üleriigilisel konkursil laureaadiks tulekust.

Ettevõtlike toetus

Kodumaakonnas aga tunnustas Pärnumaa Kodukant kohalikul konkursil Are valla Suigu-Murru külade piirkonda, kuhu jäävad ka Võlla ja Tabria, Pärnumaa aasta küla 2010 aunimetusega, mis tähendab kohustust esindada maakonda Eesti külade maapäeval.

Murru küla seltsi (asutatud 2003) algatusel osteti soomlasest omanikult vallavalitsuse toetusel tagasi Suigu kolhoosi kontori-klubi hoone, millest on kujunenud piirkonna seltsimaja. Selle katuse all töötavad raamatukogu ja kohvik, lastele on sisustatud mängutuba. Loomehingega kohalikud täiendavad õpitubades ilu loomise oskusi ja külainimeste kasutuses on avalik internetipunkt.

Kogukonnateenusena rendib selts ürituste korraldamiseks ruume ja heliseadmeid ning pakub toitlustust, valmistades sööke riigi esimeses ja ainsas külaseltsi köögis, mis on saanud veterinaar- ja toiduameti tunnustuse.

“Ise elad oma külas, toimetad oma toimetamisi ja oled paikkonnaga seotud,” mainis Signe Rõngas, kelle sõnutsi näitasid seltsi liikmed hindamiskomisjonile külamaja kõrval sotsiaalmaja, Suigu lasteaeda-algkooli ning rääkisid kohalikest ettevõtjatest.

Üks neist, kes seltsitegevusele ja külaelule õla alla pannud, on osaühingu Suigu Veod juhataja Jaanus Arenberg.

“Vabatahtlikuna on Jaanus teinud külaseltsi ja kooliga aastaid tugevat koostööd, ta on aidanud meid tehnikaga, toetab igati kogukonda,” rääkis Rõngas põhjusest, mis riigikogu esimees ja teda saatvad komisjoniliikmed just Suigu Vedude õuele viidi.

 “Kohtasime väga hakkajaid noori naisi, kes küla arengu eest oma kodugi valmis panti panema, ning leidsime ainsa sertifitseeritud külaseltsi kohviku,” märkis Ene Ergma pärast tutvumist Suigu-Murru piirkonnaga, pidades öelduga silmas projektipõhiste ettevõtmiste omaosalustasu.

Tegevust noortele

Ergma sõnutsi tundus talle, et selles kandis on hea kasvupinnas noorte (valla)juhtide kujunemiseks. “Ikka ja jälle üllatab see, et külaseltsid suudavad nii palju korda saata. Suur tänu eestvedajatele Signe Rõngasele ja Evely Kuslapile!” lisas ta.

Mõeldes kogukonna kujunemisele ja seda toetavatale ettevõtjatele külas, tõdes Ergma, et ilma kohalike inimeste soovita osaleda ühistegemistes ei jõua kaugele. “Suigus oli eriti meeldiv, et kohalikud ettevõtjad on alati valmis aitama,” jätkas ta. “Südame tegi soojaks, et ettevõtja Jaanus Arenberg on aastaid premeerinud algkooli edukaid õpilasi, see stimuleerib lapsi paremini õppima.”

Riigikogu esimees väljendas arvamust, et küla saab toetada noorte jäämist või naasmist maale, kui seal on meeldiv keskkond, palju tegevust, sest just tegusates külades elab palju noori ja neid tuleb sinna juurde.

Seltsimajas kohaliku toiduga kaetud laua ümber külaliidrite ja vallajuhtidega vestlusringis küsis Ergma, miks just see küla peaks olema aasta küla.

“Poisid vastasid, et see on kõige ägedam küla, saab palju sporti teha,” vahendas Signe Rõngas kohalike laste sõnu.

“Ma arvan, et Suigu-Murru seltsile on põhjust külla minna ja ise vaadata, sest igaüks märkab isemoodi detaile, kuid soojust saab ikkagi kohapeal tunnetada,” nentis Ergma, mõeldes positiivsele sõnumile, mille ta ütleks Pärnumaal nähtu-kuulda põhjal edasi ülejäänud aasta küla nominentidele.

Eesti külaliikumise Kodukant aasta küla konkursile võis iga maakond esitada ühe küla, tiitli saaja kuulutatakse välja maapäeval, mis tuleb 5. augustil kokku Läänemaal.

Aasta küla 2011

* Aunimetuse saaja selgub 5. augustil Eesti külade maapäeval.
* Liikumise Kodukant maakonnaühendused esitasid igast maakonnast ühe kandidaatküla.
* Aasta küla viieliikmelist hindamiskomisjoni juhib riigikogu esimees Ene Ergma. Komisjonis on põllumajandusministeeriumi, maaomavalitsuste liidu, Maalehe ja Kodukandi esindaja.
* Esimest korda andis Kodukant aasta küla tiitli välja 2005. aastal, et avaldada avalikku tunnustust külade tulemuslikule tegutsemisele ja teavitada üldust maa- ja külaelu olulisusest.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles