Juhtkiri: Mehed uut erakonda loomas

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pole võimatu, et sisepoliitilises arengus hakkab Eesti astuma ühte jalga Lätiga, kus endine president Valdis Zatlers on teatanud Reformierakonna asutamise kavatsusest.

Eestiski võib uue erakonna loomise ette võtta näiteks mõni presidendivalimistel kaotaja. Kui teda peaks soovitama partei käilakujuks.

Isamaaliitu ja Res Publicat mööda kulgevat mis tahes eraldusjoont erakonnas on Isamaa ja Res Publica Liidu juhtpoliitikud alati eitanud ning sellega vassinud.

Eilne Postimees tõi avalikkuse ette muinsuskaitse- ja taasärkamisaegsete ideaalide kandjate, vanade isamaaliitlaste siseopositsiooni. Nende arvates on IRL kaotanud oma näo, väärtuste asemele on tulnud loosungid. N-ö kampsunid mõtlevat oma parteile.

Juba NO 99 “Ühtse Eesti suurkogust” peale on ikka ja jälle räägitud uue erakonna tekkimise võimalusest.

Viimati loodud Res Publica oli puhtalt projektierakond võimule pääsemiseks, tegi kõrge lennu, millele järgnes kõrgelt kukkumine. Kas järgmise partei liikmete tuumiku moodustaksid kõigis senistes erakondades pettunud? Neist saaks ühe koosluse kokku küll: endised isamaaliitlased, endised keskerakondlased, pettunud sotsid, reformarid ning rahvaliitlased. Milline oleks nende maailmanägemuslik ühisosa ja programm Eesti elu senikuulmatuks edendamiseks?

Kui selline protestipõhine erakond peaks loodama, on paras aeg sellega pihta hakata. Olgu parteiseltsimehed kampsunites või pintsakutes, tuleks neil näidata oma läbilöögivõimet 2013. aasta kohalike omavalitsuste valmistel. Sõltuvalt tulemustest võib neid oodata kuulsusetu lõpp või avaneda uued silmapiirid 2015. aasta riigikogu valimisteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles