Jüri Jaanson saigi Thomas Kelleri medali!

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaanson.
Jüri Jaanson. Foto: Fred Killing

Šveitsis Luzernis peetud sõudmise MK-sarja lõppetapi kulminatsiooniks kujunes rahvusvahelise sõudeliidu endise presidendi Thomas Kelleri medali üleandmine meie Jüri Jaansonile.

18-karaadilise kullasisaldusega Thomas Kelleri medal on sõudemaailmas teenete eest antav kõrgeim tunnustus, mida jagatakse alates 1990. aastast.

Kelleri medali saamiseks peab tõesti suur olema – mullu sai medali legendaarne austraallane James Tomkins (varem sir’i tiitlitega britid Steve Redgrave ja Matthew Pinsent, Rumeenia sõudelegend Elisabeta Lipa jt) ning saanud teada, et on tänavu esitatute seast viie nominendi sekka valitud, kahtles Jüri Jaanson mõni nädal tagasi oma võidu võimalustes üsna tõsiselt.

Konkurendid olid tal tõesti vägevad, eelkõige kolmekordne ühepaadi olümpiavõitja soomlane Pertti Karppinen (teda ennustas Jaanson seekordseks medalisaajaks), aga ka kamaluga igasuguseid teise ja kolmanda poodiumiastme MM- ja olümpiamedaleid kogunud tšehh Vaclav Chalupa (võitnud on ta Hea Tahte mängudel) ja Pekingi olümpiavõitjad Uus-Meremaa kaksikõed Caroline ja Georgina Evers-Swindellid.

Kelleri medali žürii leidis aga, et sellest esinduslikust seltskonnast väärib autasu kõige enam Jaanson ja nii astus Jüri pühapäeval taas samale autasustamispoodiumile, kus ta Luzerni regattide järel (sealhulgas ka toonase maailma tippaja püstitajana) korduvalt seisnud, ning võttis medali vastu Thomas Kelleri pojalt Dominikilt.

Tippspordist mullu sügisel loobunud ja edukalt Riigikogu valimistel osalenud Jaanson ütles autasu kättesaamise järel Eesti pressile, et hindab seda medalit väga kõrgelt, näeb selles tunnustust kogu Eesti spordisüsteemile ja sõudmisele, aga samas loodab, et see autasu aitab praegu mitte just parimal järjel Eesti sõudmisel taas kõrgeimasse tippu naasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles