Neli kuuma päeva, mis tantsitasid Tartut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlva kihelkonna rahvarõivastes Katrin Kuuba ja Tartu rõivastes Priit Ginter olid hansapulma peategelased. Raeplatsi rõdutseremoonia, millel nad teineteisele igavest truudust vandusid ja linnapealt Urmas Kruuselt õnnistuse said, on juba möödas ning noorpaar õilmitseb linna esinduspurskkaevul. Nad elagu!
Põlva kihelkonna rahvarõivastes Katrin Kuuba ja Tartu rõivastes Priit Ginter olid hansapulma peategelased. Raeplatsi rõdutseremoonia, millel nad teineteisele igavest truudust vandusid ja linnapealt Urmas Kruuselt õnnistuse said, on juba möödas ning noorpaar õilmitseb linna esinduspurskkaevul. Nad elagu! Foto: Kristjan Teedema

Eile õhtul said punkti Tartu hansapäevad ja Euroopa suurim rahvakultuurifestival Europeade, mis lõppes laululaval suurejoonelise lõppkontserdiga «Tarantellast masurkani.»
 


Hansapäevade ja Europeade’i projektijuhi Ants Johansoni hinnangul sujus kõik kenasti ning inimeste tagasiside on valdavalt positiivne. «Väga võib rahule jääda,» rääkis ta. «Vähemalt need laused, mis korraldajate kõrvu jõudnud, on küll väga kiitvad olnud.»

Vahejuhtumeid vähe
Korraldajate sõnul tuli pidustuste käigus ette juhtumeid, kus korravalvurid olid sunnitud ülemeelikuid pidutsejaid magama saatma, kuid tõsiseid korrarikkumisi ei olnud. «Ei ole koju tatsavate europeadlastega midagi juhtunud ja ei ole pimedates parkides või majade vahel selliseid intsidente toimunud, mis tõrvatilga potti lisaks,» tõdes Johanson.

Küll tuli ajaplaanis ette nihkeid õhtuste kontsertide kellaaegades. «Europeade’i korraldavad kaks organisatsiooni: rahvusvaheline Europeade’i komitee Belgias ja kohalik korralduskomitee Tartus, see on olnud puht infovahetuse küsimus,» möönis Johanson. «Ideaaljuhul võiks see olla ainult kohalike korraldajate käes, siis oleks korraldus ilmselt veelgi ladusam.»

Rohkem kui siinsed väikesed viperused, mõjutas korraldajate hinnangul festivali meeleolu nädalapäevad tagasi Küprosel toimunud plahvatus, kus kaks kohaliku tantsurühma liiget hukkusid. Murepitseri vajutas ka Norras toimunu. «Need on ikkagi mõjutanud küll, sellest kõva häälega ei räägita, aga seda on tunda,» nentis Johanson.

Laat nagu mullu
Kuigi tänavu tuli hansalaadale rekordarv kauplejaid, jäi ostuhuvi laada korraldaja Malle Blumenau hinnangul möödunud aastaga samale tasemele. «Kindlasti on euro tulek ja masu mõjunud ka turukauba ostmisele, inimesed ikka väga kaaluvad, mida ostavad,» selgitas ta.

Samuti häiris veidi laadamelu laupäevaõhtune vihmavaling, kuid Ants Johanson märkis, et üldpildis võis see kasukski tulla. «Kui vihm lõppes oli raeplats endiselt rahvast täis ja tants jätkus, pigem pesi see linna puhtaks, lõi tolmu kinni ja jahutas paari palava päeva jooksul üles köetud Tartut.»

Korraldajate sõnul on eestlaste huvi nii hansapäevade kui Europeade’i vastu olnud oodatult suur. «Kui neli päeva on sellist möllu, siis see mõjutab linna elu päris tugevalt.

Kindlasti see kedagi häirib, aga tartlased on väga külalislahked – kõik väljamaalased ja kohalikud, kes siia on tulnud, on ennast hästi tundnud,» toonitas Johanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles