Massimõrv Norras

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters

Eile Eesti aja järgi kell 14 astus Oslos esimest korda kohtu ette reedel kaks terrorirünnakut sooritanud Anders Behring Breivik (32).

Norra riigiprokurör Christian Hatlo taotles Breiviki vahi all hoidmise pikendamist erandkorras kaheksale nädalale ja istungi kuulutamist kinniseks.

Breivik soovis avatud istungit ja võimalust selgitada avalikult rünnakute motiive, edastas uudisteagentuur BNS. Kohus kuulutas istungi kinniseks.

Norras on soovitatud ajakirjandusel kohtuistungit mitte kajastada, et jätta massimõrvar ilma võimalusest oma vaateid levitada.

Breiviki korraldatud veresaunas hukkus vähemalt 93 inimest ja 96 sai vigastada.

Pärast pommiplahvatuse korraldamist Oslo valitsuskvartalis sõitis Breivik Pärnu sõprusmaakonnas Buskerudis asuvale Utøya väikesaarele, kus Norra Tööpartei noortekogu pidas suvelaagrit, ja avas seal kaitsetute inimeste pihta tule.

Buskerudi maavolikogu esimees, samuti Tööparteisse kuuluv Roger Ryberg kirjutas eile Pärnu Postimehele, et veel mitu inimest on kadunud ja nende otsingud jätkuvad.

Politsei teatel võttis kahtlusalune kuriteod omaks, kuid ei pidanud neid kriminaalvastutuse vääriliseks.

Breiviki advokaat Geir Lippestad ütles üleeile Norra ajakirjandusele, et tema kaitsealune soovis rünnata ühiskonda ja selle ülesehitust.

Eile sai teatavaks, et hukkunute hulgas oli ka Norra kroonprintsessi Mette-Mariti politseinikust kasuvend Trond Berntsen, kes oli saarel töövälisel ajal. Berntsen oli Mette-Mariti 2008. aastal surnud kasuisa poeg.

Politsei jõudis saarele alles pärast poolteisetunnist viivitust, sest oli raskusi sobiva paadi leidmisega ja läheduses polnud piisavalt politsei helikoptereid.

Breivik vahistati umbes 90 minutit pärast veresauna algust, kuid politsei teatel oli tal veel piisavalt laskemoona.

Haigla allikad on kinnitanud dum-dum kuulide kasutamist, mis inimkehas lõhkedes tekitavad maksimaalseid sisemisi vigastusi.

Politsei arvates võib hukkunute arv Oslo plahvatuses tõusta, sest hoonetes, mida pomm kahjustas, on veel inimkehi ja kehaosi, kuid neid pole võimalik välja tuua, sest ehitised on varinguohtlikud.

Politseijuht Öystein Maeland ütles ajakirjanikele, et saarel hukkunute arvu võidakse info põhjal tõenäoliselt vähendada.

Politsei ei otsi teist ründajat, kuid pole kõrvale jätnud versiooni, et terroriakti oli kaasatud osalisi, edastas Briti BBC.

Eile Eesti aja järgi kell 13 ühinesid Rootsi, Soome, Taani ja Island Norraga leinaminutiks. Norra peaminister Jens Stoltenberg ja kuninglik perekond eesotsas kuningas Harald V-ga osalesid leinaminutil Oslo ülikoolis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles