Voltveti pargi puud ja põõsad leiab kolmelt rajalt

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voltveti mõisa pargi pearada suundub purskkaevu juurest treppe pidi peahooneni.
Voltveti mõisa pargi pearada suundub purskkaevu juurest treppe pidi peahooneni. Foto: Ants Liigus

Alva oja nõlvadel asuvas Voltveti mõisapargis aitavad põnevaid puid ja põõsaid leida kolm infovoldikut, mida täna “Unustatud mõisate” külastusmängu ajal retkejuhid kohapeal huvilistele tutvustavad.

Keskkonnainvesteeringute keskuse toetusega trükitud ja Pärnumaa kutsehariduskeskuse koostatud infovoldikud juhatavad ligi 14 hektari suuruses pargis kolmele rajale, need on “Druiidide tarkused – Voltveti pargi puurada”, “Tervistavad puud ja põõsad – Voltveti pargi ravirada” ja “Voltveti pargi haruldasem, huvitavam, suurem, omasem … Puu-uurija rada”.

Teejuht taskus

Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse juhataja Piret Koorep rääkis, et mõisapargi hooldamise ja korrastamise kava on olnud järjepidev ning loodus- ja muinsuskaitsealune park leiab järjest rohkem kasutamist kui õppekoht, külastus- ja puhkeala.

Sellesuunalist tegevust toetavad kaardiga varustatud infovoldikud, millele lisaks saab kohapeal osta postkaardi ning läkitada Tihemetsast teele sõnumi “käisin Voltveti pargis sellel ja sellel rajal, nägin seda ja seda”.

Trükiste sarja hakkab täiendama brošüür vaadetega Inglise pargile ja selle kujundamise põhimõtete kirjeldusega. Häärberi taha jäävasse dendroparki on plaanis üles panna suur kaart ja looduskaitsealuses pargis käitumise hea tava juhised.

Infovoldikute sarjas koostas metsanduse kutseõpetaja Kaja Hiie nii-öelda horoskoobi raja, mis tugineb üle 2000 aasta vanusele druiidide tarkusele, et igal inimesel on oma puu ning pühad puud aitavad ravida haigusi ja kaotada väsimust. Druiidid ühendasid päikese ja maa suhte puudega ning trükisest saab igaüks vaadata, millise puuga ta on sünnikuupäeva järgi enim seotud, ja leiab õpetuse, kuidas võtta oma puult jälg.

Tervistavate puude ja põõsaste raja on aidanud paika sättida pargiaednik Sirje Õismaa – tõsi, rada ei ole parki maha märgitud, see tuleb leida kaardi järgi või käia läbi retkejuhiga. Milline puu või põõsas aitab peavalu, vereringehäirete, allergia, unetuse ja muudegi tervisehädade puhul, seda saab infovoldikust teada, peale selle on õpetused puusalatite valmistamiseks.

“See on kõige …” Selliste sõnadega võib Voltveti mõisapargis iseloomustada silmajäävaimat arukase rippoksalist vormi, haruldasimat karvast ebajasmiini, kõrgeimat ebatsuugat, kaunimat hõbevahtrat. Mida veel, selgub infovoldikust, mis mõeldud puu-uurijate raja läbijatele.

Kolmandat suve

Voltveti ehk Tihemetsa mõisa pargi kui viienda kategooria maastikukaitseala kaitsekorra alus on valitsuse määrus 2006. aastast “Kaitsealuste parkide, arboreetumite ja puistute kaitse-eeskiri”. Voltveti mõisaansambli ait, grott, park ja piirdeaed ning peahoone on tunnistatud arhitektuurimälestiseks kultuuriministri 1998. aasta määrusega.

Kolmandat suve võtab Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskus osa “Unustatud mõisate” külastusmängust nii nagu maakonnast Tõstamaa ja Võidula mõis, giidide saatel näeb-kuuleb külastaja siin von Wolffeldtide ja Strykide ajast, aga ka Voltveti metsakooli ja praeguse kutsehariduskeskuse ajast. Külastusmäng on elavdanud suvist vaikolekut ja annab kohalikele töist tegevust.

Voltveti häärberis on külastusmängu lõpuni üleval Läti kunstniku Tamara Pavlovska maalide näitus “Cesise jutustus” ning pargiradadel saab iseseisvaltki liikuda, kasutades teejuhina täna kohapeal esitletavaid infovoldikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles