Erna retkel osaleb kolm Pärnumaa võistkonda

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plahvatuse ilu, võlu ja valu.
Plahvatuse ilu, võlu ja valu. Foto: Liina Toome

Eile pärastlõunal Põhja-Eesti rannikul Salmistu rannal toimunud vaatemängulise dessandiga alguse saanud sõjalis-sportlikul võistlusel Erna retk osaleb tänavu teiste hulgas kolm Kaitseliidu Pärnu maleva neljaliikmelist võistkonda.

Pärnumaalt osalevad sõjalis-sportlikul võistlusel Kristo Sinivee, Ingemar Randviir, Peedu Perner ja Ats Paberits; Tarmo Tuuling, Janno Lamp, Jaan Pillman ja Taavi Tilk ning Margo Sai, Raul Peetson, Rivo Liin ja Sander Lõsjuk.

Viimased neli on juba staažikad retkest osavõtjad. Mehed olid võistluseks valmistunud ligi pool aastat ja rajale mindi teadmisega, et kerge ei ole.

Rajal tuleb liikuda varjatult, et mitte sattuda „vaenlasega” ehk vastutegevusega kontakti. Tuleb olla hea orienteeruja, et üles leida kontrollpunktid, milles peab täitma mitmesuguseid ülesandeid, nagu laskmine, esmaabi, lõhkekehade tundmine, relvade tundmine, maa–ala vaatlus, ujumine jne.

Harjumaa, Lääne-Virumaa ja Järvamaa territooriumil toimuval võistlusel lööb sel aastal kaasa 30 võistkonda. Peale eestlaste osalevad tänavu sõjaväelased Belgiast, Šveitsist, Leedust, Georgiast, kaks võistkonda Taanist ja neli Soome võistkonda.

Erna seltsi presidendi Meelis Rätsepa sõnul on maastik selle aasta võistlusel eriti vaheldusrohke - võistlejad läbivad kõnnumaid ja metsi, soid ja rabasid, veetakistusi ja ammendatud karjääre. Võistlustrass on linnulennult 85 kilomeetri pikkune, vastutegevust ja maastiku eripära arvestades läbivad paremad võistkonnad ligikaudu 120 kilomeetrit, kehvemad veelgi enam. Võistkonnad on rajal kolm ööd, vähemalt kaks neist kulub luureülesande täitmisele.

Esimesi võistkondi oodatakse finišisse laupäeva varahommikul kella 6 paiku.

Võistluste lõpetamine toimub laupäeva õhtul võistluse baaslaagris Läsnal.

Erna retke korraldatakse alates 1994. aastast. Erna grupp võitles punaste poolt okupeeritud kodumaal täpselt 70 aastat tagasi ja oli 1941. aasta sõjasuvel Soomest kodumaale saabunud vabatahtlike luurerühm, tänu kellele päästeti NKVD ja hävituspataljonide küüsist ning seega kindlast surmast tuhandeid punase okupatsioonivõimu metsikuste eest metsadesse pakku läinud eestlasi.

Erna grupi tegevust vaenlase tagalas hindavad ajaloolased kui esimest organiseeritud relvastatud vastupanu Eestit okupeerinud kommunistlikule diktatuurile. Hiljem pataljoniks formeeritud Erna võitlejad osalesid Tallinna vabastamisel ja Muhu- ning Saaremaa vabastuslahingutes.

Võistluse "Erna retk 2011" ülem on Kaitseliidu ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste, staabiülem kolonelleitnant Jaak Kallak Rootsist, võistluste peakohtunik leitnant Aki Kupiainen Soomest. Kohtunikud on tavapäraselt Põhjala Sinibarettide liidu liikmete seast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles