Mööblimeister Tšaikovski harrastas kergejõustikku

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mööblimeister Anatoli Tšaikovski valmistab lasteaia mudilastele täispuidust jalatsikappe.
Mööblimeister Anatoli Tšaikovski valmistab lasteaia mudilastele täispuidust jalatsikappe. Foto: Ardi Truija

Koolimaja külje all tee ääres on suurte akendega hoone, mille omaaegne ühismajand ehitas mööblitsehhiks ja külameeste valmistatud lauad-toolid-diivanid sõitsid üle tollase suure kodumaa.

“Siin majas oli omal ajal 38 inimest tööl, sadulsepad ja kõik vajalikud töötegijad, Kalevipoeg oli Kirovi kalurikolhoosi järel esimesi, mis hakkas valmistama mööblit individuaaltellimuste järgi, meilt on kirjutuslauad läinud isegi Uuralitesse,” räägib omaaegne ühismajandi spordimetoodik, tipptegija kergejõustikus ja ainus siinne mööblimeister Anatoli Tšaikovski.

Kuulsa Vene helilooja Pjotr Tšaikovski venna Anatoli nimekaim ütleb muigamisi, et jah, tal on Haapsalus oma pink, kuid teadaolevalt tal selle sugupuuga seost ei ole. Küll on ta aga omaaegse Nõukogude Liidu malemeistri Tšaikovskajaga kaugelt sugulane.

Mööblimeistri töölaual on täispuidust jalatsikapid, mis on valla tellimus oma lasteaeda.

“Kui disainist on ettekujutus, saab mööblit teha, ja mõtelda tuleb,” ütleb Tšaikovski, kes füüsilisest isikust ettevõtjana täidab joonise järgi tellimusi otsast lõpuni. Isegi puidumaterjali muretsemist ei jäta ta tellija hooleks, ostab palgid ise, saeb lauamaterjali valmis, kuivatab.

 Paari kuu jagu tellimusi on ees ja reklaam liigub suust suhu. Need, kes satuvad Jõulumäe spordikeskusesse, näevad Aruväljal tehtud mööblit, mis on valmistatud tuntud arhitekti Andres Ringo jooniste järgi.

“Vana spordimehe hing on sees, parem maadelda nende plankudega siin kui kodus istuda,” leiab ta.

Erijooniste järgi valmistatud uksed, aknad, mööbel on nõutav kaup ja elukogemus ütleb, et igast mehest ei saa kannatlikkust ja teadmisi nõudva töö tegijat. Sestap on siin tööproovil käinud neidki, kellel püsivusest vajaka jääb.

Ja kui miski Tšaikovski meele mõruks teeb, siis on see üleöö tõusvad hinnad, näiteks klaas, mis juulis tegi 25protsendise hüppe. Nüüd tuleb tellijale seletada, miks enam vana hinnaga ei saa tööd ette võtta.

“Ehitasin siia sauna, Kalevipoja ajal ei olnud siin pesuruumigi, õhtul raputati tööriietelt lihtsalt puru maha ja mindi koju,” ruttab ta näitama uuendust majas, kus 1969. aastal tootmist alustati ja mis mõni aasta hiljem laienes juurdeehituse võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles