Ungari kohupiima-kartulikook

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari kohupiima-kartulikook.
Ungari kohupiima-kartulikook. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Värske keedukartul, kuum, külma võitükikese ja paari soolateraga… Mmmmm… Midagi maitsvamat on raske ette kujutada!
 

Keedetud kartulid, ahjukartulid, kartulisalat – need on traditsioonilised toidud, mis annavad näo ka Eesti köögile. Järgnevalt pakun kartulisõpradele lihtsaid retsepte, mille järgi saab meie kullakallist maaubinast veel rohkem imesid välja võluda.

Ungari kohupiima-kartulikook

6–8 sööjale
2,5 dl käesooja piima
1 dl suhkrut
1 muna
1 tl soola
1 pk (11 g) kuivpärmi
7-8 dl (umbes 500 g) jahu
100 g võid

Täidis:
6–8 (umbes 800 g) jahusemat kartulit
500 g kohupiima
2,5 dl maitsestamata jogurtit
2 muna
2 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
1 sidruni mahl (umbes 1 dl) ja riivitud koor
kaneeli ja suhkrut pealeraputamiseks
õunamoosi

Valmistamine

Koori kartulid ja pane keema. Ära lisa soola! Kuni kartulid keevad, valmista tainas: lisa sooja piima sisse suhkur, muna ja sool. Sega kuivpärm jahu hulka ja sega 2/3 jahukogusest vedelikuga kokku.

Sõtku nüüd hulka ka ülejäänud jahu ja kõige lõpuks sulatatud või. Jäta tainas sooja kohta puhta räti alla pooleks tunniks kerkima. Seejärel vajuta tainas küpsetuspaberiga kaetud 20 x 30 cm pirukavormi põhja, kata rätiga ja lase kerkida seni, kuni valmistad täidist.

Purusta pehmeks keenud kuumad kartulid köögikombainis, lase jahtuda. Pese sidrun, riivi koor ja pressi mahl välja. Sega kokku kohupiim, maitsestamata jogurt, munad, suhkrud, riivitud sidrunikoor ja värske mahl. Lisa purustatud kartulid ja sega ühtlaseks.

Vala täidis pirukavormi taina peale, tasanda ühtlaseks ning raputa peale kaneeli ja suhkrut. Küpseta 200-kraadise ahju alumises osas (alt teisel siinil) 30–40 minutit. Lase koogil enne serveerimist 15 minutit jahtuda ja paku kõrvale õunamoosi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles