Noortepäeva vastu valitses leige huvi

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise noortepäeva üheks tõmbenumbriks oli elav raamatukogu ehk soovijad võisid laenutada oma ala spetsialisti ja talle siis 20 minutit ametialaseid küsimusi esitada.
Rahvusvahelise noortepäeva üheks tõmbenumbriks oli elav raamatukogu ehk soovijad võisid laenutada oma ala spetsialisti ja talle siis 20 minutit ametialaseid küsimusi esitada. Foto: Ardi Truija

Eile tähistati ÜRO eestvõttel kogu maailmas rahvusvahelist noortepäeva, mille Eesti üritus toimus Pärnu Kalevi staadionil harjutusväljakul.

Kuigi ürituse korraldajad olid näinud vaeva kõvasti ja mõelnud välja atraktiivseid ja harivaid tegevusi, oli eile kella 15ks huvi noortepäeva vastu Pärnus pigem leige kui mõõdukas.

Sama kinnitas elavas raamatukogus teoseid laenutanud Triin Veli, kes märkis, et kuigi kohal on peaaegu paarkümmend elus inimest, keda saab laenutada 20 minutiks, ei ole noori, kes asja vastu huvi tunneks.

Nii olid elavas raamatukogus esindatud näiteks jahimees ja õpetaja, IT-spetsialist ja politseinik. Igatüht sai laenutada nagu raamatut ja esitada talle siis erialaseid küsimusi.

Veel leidis päeval teavet välismaal õppimise kohta, osaleda võis maastikumängus ja debatil riigikogu liikmetega. Esinesid noortebändid ja peaesinejateks olid Rosanna Lints ja Elmayonesa. Õhtul leidis aset flash mob ja jalgpallimatš haridusministeeriumi ning noorte esindajate vahel.

ÜRO kuulutas 12. augusti rahvusvaheliseks noortepäevaks 1999. aastal, võttes kuulda aasta varem noorte valdkonna vastutavate ministrite maailma konverentsil Lissabonis tehtud ettepanekut.

2000. aastast on rahvusvaheline noortepäev igal aastal kandnud konkreetset peateemat, nagu tervis, tööpuudus, jätkusuutik areng, generatsioonidevaheline suhtlus, vaesus, noorte osalus, kliimamuutused või tulevik.

Tänavusel noortepäeval kuulutatakse välja rahvusvaheline noorteaasta, mis kestab järgmise aasta 12. augustini ja mille peateema on “Meie aasta. Meie hääl”.

Noorteaasta keskendub peamiselt kolmele teemale: noortesse investeerimine ja noortele pühendumine ja noorte osaluse ja partnerluse ning kultuuridevahelise mõistmise kasvatamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles