Euroopa riikide majanduskasv aeglustub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Saksamaa kantsler Angela Merkel panevad peagi pead kokku, et arutada euroala võlakriisi, mis võib enda alla haarata Itaalia ja Hispaania, samuti maailma aktsiaturgudel toimuvat.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Saksamaa kantsler Angela Merkel panevad peagi pead kokku, et arutada euroala võlakriisi, mis võib enda alla haarata Itaalia ja Hispaania, samuti maailma aktsiaturgudel toimuvat. Foto: Reuters

Eurotsooni olukorra süngust rõhutab kasvu märgatav aeglustumine kogu regioonis, maha on käinud isegi Saksa majanduse hoog, kirjutas Financial Times.

Teise kvartali sisemajanduse kogutoodangu (SKT) näitajad osutavad, et ülejäänud maailma tabanud ebakindlusest ei ole pääsenud eurotsoongi. Seetõttu on poliitikutel senisest veel raskem süveneva võlakriisi vastu võidelda.

Analüütikud hoiatavad, et kui finantsturgude rahustamine ebaõnnestub, võib majandusväljavaade aina halveneda.

“Mida kauem see aega võtab, seda suurem on risk, et negatiivne mõju kasvab,” ütles Goldman Sachsi analüütik Frankfurdis Dirk Schumacher.

Seni on euroala tänavust väljavaadet ülal hoidnud Saksa majanduse jõuline kasv, mida on turgutanud masinate eksport kiiresti arenevatesse riikidesse, näiteks Hiinasse. Samal ajal on euroala majanduskindlus kriisist räsitud perifeerialt juba väga tugeva hoobi saanud.

Saksamaa majandus kosus teises kvartalis esimese kvartaliga võrreldes 0,1 protsenti ja esimese kvartali kasv langetati täpsustatud andmetel 1,5-lt 1,3 protsendini, teatas riigi statistikaamet Destatis.

Analüütikud olid prognoosinud teises kvartalis 0,4protsendist tõusu, nii et tulemus oli pettumus. Majanduskasvu aeglustumise peapõhjus oli ekspordi vähenemine. Saksa majanduse dünaamiline areng on aasta algusest peale selgelt taandunud, seisab Destatise avalduses. Vähenesid investeeringud ehitusse ja eratarbimine, samuti edestas impordi kasv ekspordi oma.

Aastaga kasvas majandus teises kvartalis 2,8 protsenti. Saksa keskpank prognoosib riigi selle aasta majandustõusuks 3,1 ja valitsus 2,6 protsenti.

Raskustes Hispaania majandus ei suuda hoogu sisse saada, kui SKT kasvas teises kvartalis, võrreldes esimese kvartaliga, algsetel andmetel 0,2 protsenti.

Esimeses kvartalis oli kasv 0,3 protsenti, teatas riigi statistikaamet.

Rahustamaks viimasel ajal rahutuks muutunud aktsiaturge, tahab Hispaania rahandusminister Elena Salgado säästa veel 20 miljardit eurot, kirjutab El Pais.

Hispaania valitsus korraldab augustis kaks erakorralist istungit, kus muu hulgas tuleb arutusele Madridi ja Barcelona lennujaama erastamine, millest riik loodab teenida 6,3 miljardit eurot.



Hoiatus

Maailmapank hoiatas esmaspäeval toiduainete kõrgete hindade eest, mis kõige rängemini mõjutavad maailma vaeste elu ja sunnivad neid toime tulema ellujäämispiiril. Maailmapanga kvartaliülevaatest selgub, et juulis olid toiduainete hinnad 33 protsenti kõrgemad kui aasta tagasi.

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles