Valitsus annab nõusoleku Ruhnu laeva kasutusse andmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ringsu sadam Ruhnu saarel.
Ringsu sadam Ruhnu saarel. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Valitsus plaanib anda majandusministeeriumile nõusoleku veeteede ameti poolt hangitava katamaraan-tüüpi reisiparvlaeva kasutusse andmiseks, millega hakatakse pidama püsiühendust Ruhnu saarega.

Reisiparvlaev antakse kasutamiseks riigihankel parima pakkumise teinud vedajale, kellega sõlmitakse liiniveo teostamiseks avaliku teenindamise leping, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Vedajalt reisiparvlaeva kasutamise eest renditasu ei võeta. Samas on vedaja kohustatud kogu lepingu kehtivusaja jooksul tagama laeva majandusliku säilimise ja tasuma kõik kulud, mis tulenevad laeva käitamisest, hooldamisest, korrashoiust, remondist, kindlustamisest ja muudest vara säilimiseks tehtavatest toimingutest.

Veeteede amet tellis katamaraan-tüüpi laeva, mis on ette nähtud kauba ja inimeste veoks Ringsu–Roomassaare ja Ringsu– Pärnu liinil, selle suve alguses.

Ameti toonase teate kohaselt oli katamaraan-tüüpi laeva tellides selge, et autode maha- ja pealesõit Ringsu sadamas vajab eraldi lahendust, kuna katamaraani autotekk asub kõrgemal kui Ringsu sadama kai.

Antud laevatüübi puhul autoteki madalamale tegemist ega ka aparelli pikendamist rakendada ei saa. Ehituslikult ei ole võimalik katamaraani autotekki madalamale tuua ja aparelli pikendamisega ei ole võimalik tagada laeva töökiirust kuni 20 sõlme.

Vastavalt lepingule on laevaehitaja, ASi Baltic Workboats ülesanne arvestada aparelli kasutamisvõimalustega Ringsu ja Pärnu sadamas. Ettevõte on pakkunud lahendusena välja Ringsu sadama kai kaldteele kergestiteisaldatava lisakaldtee kasutamise. Laevaehitaja konstrueerib ja ehitab vajaliku lisakaldtee omal kulul enne laeva ekspluatatsiooni algust. Pärnu sadamas lisalahendusi vaja ei ole.

Ameti andmetel on laeva pikkus 23,9 meetrit, laius kaheksa meetrit ja süvis 1,8 meetrit ning selliste mõõtmetega laev saab probleemideta siseneda kõikidesse etteantud sadamatesse. Lisaks 60 reisijale mõeldud salongile on laeval ka kaubatekk kandejõuga kuni viis tonni, mis võimaldab vedada saarele vajalikku kaupa ja vajaduse korral transportida Ruhnu elanikel ka kuni kahe sõiduautot mandrile ja tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles