Arvutikasutajal jagub koolitusel avastamisrõõmu

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutiõpetaja Heinrich Ervald soovitab inimestel ID-kaarti internetis julgesti kasutada. “Avastab nii mõndagi põnevat ja elu läheb lihtsamaks,” kinnitas ta.
Arvutiõpetaja Heinrich Ervald soovitab inimestel ID-kaarti internetis julgesti kasutada. “Avastab nii mõndagi põnevat ja elu läheb lihtsamaks,” kinnitas ta. Foto: Urmas Luik

Tasuta arvutikoolitus “Ole kaasas!” pole vaid neile, kes vaevu hiirt liigutada oskavad, tegelikult oleks isegi arvutiga iga päev töötajail palju õppida ja ega ID-kaardigagi oska enamik peale internetipangas käimise midagi peale hakata.

Kahe aasta eest alanud “Ole kaasas!” kursused on Pärnumaal läbinud ligi 5000 inimest. Pärnus koolitusi juhendav arvutiõpetaja Heinrich Ervald tõdes, et õppida tahtjaid jagub endiselt.

Kui seni on meediast jäänud mulje, et need kursused sobivad memmedele-taatidele, kes arvutiga esimest korda tutvuvad, siis Ervaldi jutust selgub, et raamid pole sugugi nii kitsad. Suisa vastupidi. Isegi iga päev arvutiga tööd tegijail oleks kasulikku avastamist küllaga. Kursusi on kahte liiki: algajatele ja edasijõudnutele.

Naised toovad mehed kohale

“Minule jäävad just numbrid hästi meelde ja võin isikukoodi järgi välja tuua, et osalejad on enamasti sünniaastaist 1950–1960,” märkis Ervald. “Naisi on osalejate seas pisut enam. Meestega on nii, et naised toovad nad kaasa. Mõni üksik mees tuleb niisama.”

Loomulikult leidub osalejate hulgas neid, kes varem pole internetti kasutanud. Mõni on hiljuti arvuti soetanud ja soovib nüüd juhendaja käe all end põhjalikumalt harida.

Algajate koolitus ongi ühest küljest neile, kes ei oska isegi arvutit tööle panna ega hiirt kasutada, aga arvutiklassis õpetaja pilgu all ise järele proovides saavad hakkama kõik. “Ega selle esimese nelja tunniga interneti võimalusi suurt tundma õpi, kuid inimesed saavad nupulevajutamise hirmust üle ja oskavad tunni lõpuks klaviatuuri kasutada,” rääkis Ervald.

Tihti tulevad inimesed kursusele teistki korda, sest ajaga läheb üht-teist meelest. Pealegi areneb arvutiasjandus lennates ja inimesed tahavad uuendustega kaasas käia.

Teisalt võivad algajatele mõeldud koolitusele tulla needki, kes oskavad internetist ajalehti lugeda ja YouTube’ist videoid vaadata, sest koolitusel saaksid nad vihjeid, kuidas arvuti taga märksa kiiremini ja mugavamalt toimetada ja viirusi vältida.

“Paljud küll mõtlevad, et oskavad arvutit kasutada, aga tegelikult on palju klaviatuurikombinatsioone, mis elu lihtsamaks teevad. Ja tasub teada, milliste klahvide puudutamisse peaks väga ettevaatlikult suhtuma,” kõneles Ervald.

Näiteks hüppab internetis kolades pahatihti ette aknake, kus kästakse valida “Yes” või “No” ning inimene ei suuda kuidagi otsustada, kumb variant valida.

“Tegelikult ei tohiks midagi valida, sest kurikaelad on nii kavalaks läinud, et ükskõik mida vajutad, ikkagi ütled sellega: “Jah, ma tahan seda viirust saada”,” hoiatas Ervald.

Säärast akent hiirega toimetades eest ära ei saagi. “Korra rääkis üks koolitusele tulnud naine, et sellise akna puhul lülitas ta arvuti täitsa välja ja ainult nii sai sellest lahti,” meenutas õpetaja.

Tegelikult on võimalikku viirust pakkuvast aknast lahtisaamiseks oma klahvikombinatsioon: tuleb all hoida klahvi “Alt” ja vajutada korraks “F4”.

ID-kaardi võimalused

Peale algajate koolituse toimuvad “Ole kaasas!” raames tasuta jätkukoolitused, kus keskendutakse ID-kaardi kasutamise moodustele ja digiallkirja andmisele.

“Osa isegi kasutab juba ID-kaarti, käib sellega internetipangas ja suurt muud teha ei oska, aga tegelikult on internetis ID-kaardi kasutamise võimalusi hoopis enam. Need kohad me kätte näitamegi,” rääkis Ervard.

Kõige enam põnevust on seni osalejates tekitanud www.eesti.ee lehel oma isikuandmete uurimine, näiteks sugulussuhete päring, mis joonistab välja sugupuu.

“Samuti näeb seal, kes nende enda vastu on huvi tundnud, sest päringutest jääb jälg. Kes kardab, et tema järele nuhitakse, saab teada koha, kust uurida, kas keegi on tema andmete vastu huvi tundunud,” selgitas õpetaja. “Huvitavaid kohti on väga palju, neid saaks ID-kaardi abil internetist uurida.”

Nii peaksid edasijõudnute kursusele tulijal ID-kaart ja selle PIN-koodid kaasas olema.

Kel huvi, saab “Ole kaasas!” kodulehelt ise valida koolituse koha, aja ja taseme.

“OLE KAASAS!”

 “Ole kaasas!” on Vaata Maailma Sihtasutuse, EMT ja Elioni 2009. aasta kevadel algatatud inimeste internetti kaasamise projekt, mille eesmärk on anda kolme aastaga arvutialane alg- ja täiendusõpe 100 000 inimesele.

 Koolitustele saab registreeruda, helistades numbril 618 0180, või interneti teel aadressil www.olekaasas.ee.

 Eesmärk on tuua kolme aastaga 100 000 Eesti inimest internetikasutajate hulka. Eelmisel, 2009/2010. õppeaastal osales alg- ja täienduskoolitustel kokku 54 000 inimest. Käesoleval aastal on siht koolitada 10 000 inimest, 3500 kohta on täitunud juba kahe kuuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles