Ise kehtestan endale seaduse regulaarseks palgatõusuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lugesin meediast, et president Obama pakub välja rikkurite maksu. See pidavat tähendama lisamaksu kõigile, kes teenivad aastas üle miljoni dollari.

Kuna teame, et USA-s kehtib, nagu enamikus Euroopa riikideski astmeline tulumaks, mis riigi vaestega solidaarseid rikkureid maksustab kõrgemalt, siis selgub, et USA-s leitakse olevat solidaarne maksustada miljonäre veel teisegi kõrgema maksuga. Üks rikas mees seal võttis ka ise sõna sel teemal ja tunnistas avameelselt, et seaduseaukude tõttu rikkad inimesed maksavad neil vähem makse, kui inimesed, kes rikkurite heaks töötavad.

Kuidas on siis lood meie väikese Eesti astmelise tulumaksuta lausliberaalses ühiskonnas? Nagu tellitult, ka sellest saame kuulda meie uudistes. Ja ennäe: alates 1. jaanuarist 2012 tõusevad meie kõrgemate riigiametnike - riigikogu esimehe, aseesimeeste ja riigikogu liikmete palgad, sest - pange tähele - nende palgatõusu pole seaduse järgi võimalik edasi lükata (!?). Kas ka siis mitte, kui meid tabab uus supermasu või nälg?

Tõsi, kõrged ametimehed täna siiski endale natuke tuhka pähe raputavad ja teatavad, et teiste kõrgemate riigiametnike palgatõus lükatakse aasta võrra edasi.

No küll oleks meie elu ilus, kui ka õpetajate palgatõusuks õpetajad ise võtaksid endale vastu sarnase seaduse - kõik mured olnuks nagu võluvitsa väel meil pühitud! Ah et õpetajad ei küündi sellist seadust vastu võtma? Aga me ju ise valimistel need kõige õigemad sinna seadusi meile vastu võtma valisime? Ah et valisime küll, aga selleks, et nad vaid enda palgatõuse sääädustaksid. Ah sooo...

Alles nüüd hakkan taipama, et miks küll juba kevadel, vahetult pärast Riigikogu valimisi tõsteti Eesti Energia juhi palka? Vastus on, et seadus ei luba tõstmata jätta. Olgu või veeuputus.

Selle kõige taustal meenub, kui Keskerakonna saadikud Riigikogus esitasid seaduse eelnõu, mille järgi seadustataks kõrgepalgaliste palga laeks vist 90 000 krooni kuus ja kõigi suurepalgaliste (kaasa arvatud riigikogulaste palgad ja rikkuremade preemiad) palkade optimaalne ning vaestega solidaarne palgalangetus läbi astmelise tulumaksu. Meile tuntud teerulliga sõideti sellest üle.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles