Põlva või vastab šariaadi seadusele

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere kvaliteedijuht Reet Ruuto näitab halal-sertifikaati.
Tere kvaliteedijuht Reet Ruuto näitab halal-sertifikaati. Foto: Raigo Pajula

Tere piimanduskontserni Põlva tootmine sai spetsiaalse halal-sertifikaadi, mis lubab ettevõtte toodangut müüa ka tõsiusklikele moslemitele.


Piimatööstusel oli omajagu õnne, et ta tegeleb just piimaga, sest lihale on moslemite nõuded märksa karmimad. Kui tegu oleks lihatööstusega, ei tohiks selles olla sea haisugi ja pealekauba peaks lihunik enne iga looma tapmist hüüatama: «Allahi nimel!»

Seni ongi Eestist loomi eksporditud moslemiriikidesse elusana, et toimetada kohapeal õige rituaalne tapmine. Piimatööstuses on sea haisuta toime tulla märksa lihtsam. Tere loobus ka piirituse kasutamisest puhastusainetes, sest alkohol käib islamimaailmas samuti keelu alla.

Siga on tabu

Tere kvaliteedijuht Reet Ruuto ei tea Eestis ühtki teist halal-sertifikaadiga ettevõtet. «Maailmas on kokku neli akrediteeritud halal-audiitorit ja üks neist käis meil siin Põlvas kohal,» lausus ta. «Lisaks tavapärasele toote­ohutusele peab tootmine olema vastavuses ka islami nõuetega.»

Mingit ristsaastumist sealihaga ei tohi Ruuto kinnitusel olla ja samuti ei tohi kusagil tootmises kasutada piiritust. Ka kasutatavatel pesuainetel peab olema halal-sertifikaat. Küsimustikus ei tuntud huvi mitte ainult piimatööstuse territooriumil toimuva, vaid ka väljapoole jääva vastu.

Sertifikaat anti siiski konkreetsetele toodetele ehk võile ning lõssi-, peti- ja vadakupulbrile. «Teistel toodetel ei näinud me ekspordipotentsiaali, sest islamiriigid asuvad meist üsna kaugel,» selgitas Ruuto. Tänu sertifikaadile on piimatööstus eksportinud võid ja/või vadakupulbrit juba Süüriasse ja Egiptusesse, aga ka Lõuna-Koreasse ja Taimaale, mis ei ole ülekaalukalt moslemielanikkonnaga. Ju siis ekspordivad taimaalased ja korealased Eesti toodangu edasi islamiriikidesse, samuti on Taimaal oma moslemi vähemus.

Järgmised partiid lähevad Ruuto sõnul juba Indoneesiasse ja Malaisiasse. Tere ekspordijuht Nikolai Timofejev ütles, et või ja piimast valmistatud pulbrid lähevad üldiselt suurtele tööstustele, jaemüüki see kaup islamiriikides ei jõua.

Ähmane arusaam

Islamimaades pole Timofejevi sõnul  ähmane arusaam mitte ainult sellest, mis on Eesti, vaid ka sellest, mis on Skandinaavia. «Võtab kaua aega, enn­e kui nad tunnustavad meid riikidena, kes suudavad pakkuda valmistoodangut ka lõpptarbijaile.»

Koostöö moslemimaadega tingis muide Venemaa ekspordi vähenemine. «Müüme sinn­a, kus rohkem makstakse,» selgitas Timofejev. «Mullu läks meie ekspordist 75 protsenti Venemaale, sest seal oli ülisuur piimatoodete vajadus ja hinnad olid 10–15 protsenti kõrgemad kui Euroopa Liidus.»

Tänavu läheb Venemaale ekspordist 25–30 protsenti, sest pakutav hind ei ole enam nii hea. Siit ka huvi ekspordi vastu moslemimaadesse.

Lõuna-Korea firma tellis kõigepealt Eestist prooviks 50 tonni võid, aga küsis nüüd septembris juba sada tonni juurde. «Esialgu ei julge nad meilt suurt kogust osta,» tunnistas Timofejev. «Praegu soojendame neid turge sisse.» Süüriasse müüb Tere kord kvartalis sada tonni vadakupulbrit, mida tavaliselt kasutatakse jäätise ja kondiitritoodete valmistamiseks.

Timofejev lisas, et käis just äsja Hiinas, aga moslemitega äri ajada on tema hinnangul lihtsam. «Asi on selles, et moslemimaailm on juba ajalooliselt importinud Euroopa riikidest, sellal kui Hiina peamised imporditurud on Uus-Meremaa, Austraalia ja USA,» selgitas ta. «Moslemid tunnevad Euroopat paremini.»

Halal-sertifikaat
•    Halal tähendab araabia keeles «seaduslik». See mõiste hõlmab endas asju ja tegevusi, mis on vastavuses šariaadi seadusega. Tavaliselt kasutatakse terminit halal kirjeldamaks midagi, mida moslemid tohivad süüa, juua või kasutada.
•    Halal-sertifikaat on kinnitus, et toode on valmistatud vastavalt islami seadusele ja seda võib süüa, juua ja kasutada.
•    Haram on halal’i vastandmõiste. Haram hõlmab (siin on toodud ainult erinevused meie tabudest) sealiha ja selle subprodukte; loomi, keda on valesti tapetud või kes on surnud enne tapmist; loomi, keda pole tapetud Allahi nimel; alkoholi ja kõiki teisi toksilisi jooke; karnivooridest loomi ja väljapoole ulatuvate kõrvadeta maismaaloomi; verd ja verest valmistatud toidukaupu.
Allikas: www.halalcertificate.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles