Juhtkiri: Valimistele vanaviisi

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Segadused Eesti 200-s: «Me ise ka ei tea, kes me oleme!»
Segadused Eesti 200-s: «Me ise ka ei tea, kes me oleme!» Foto: Urmas Luik

Ajusid pehmendavas kuumuses ei mõtle keegi tõsisematele asjadele, ammugi poliitikale või riigikogu valimistele, mille kampaania hakkab sügisel tasapisi tuure koguma.

Ometi on kõik erakonnad oma esinumbrid valimistel kirja pannud, sellest kirjutas nädala algul Eesti Päevaleht. Pärnumaal saadavad erakonnad hääli tooma proovitud parteikaadrid: Keskerakond Kadri Simsoni, Isamaa Andres Metsoja ja Reformierakond Toomas Kivimägi. Kahel esimesel on üht-teist näidata. Simsonil investeeringud Via Balticasse ja lennujaama ning uus ühistranspordikorraldus. Metsoja algatas lennujaama rekonstrueerimise teema ja viis selle edukalt eesmärgile, temalt pärineb ülikiire interneti maale viimise algatuski. Kivimägil on opositsioonis olnud keerulisem. Kohalikel valimistel on tema toetus sulanud, kuid maakonnas ehk Pärnumaa valimisringkonnas on poolehoid kahtlemata suurem.

Erakonnad: ärge tellige propagandamaiustusi Lätist!

Kas kultuuriminister Indrek Saar kandideerib taas Pärnumaal? See ei ole veel kindel, aga kui Saar peaks siin loobuma, tuleb ilmselt järgmine esinumber leida taas väljastpoolt, kui just ei üritata ära rääkida Mark Soosaart. Ainult et tema nõustumisega kaasnev soovideleht võtaks sotsid tummaks.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juht Mart Helme on kolme vahel: Pärnumaa, Harju- ja Raplamaa või Tallinna Kesk­linna, Lasnamäe ja Pirita linnaosa. Pärnu-nostalgia lainel saaks siit mandaadi kätte, muul juhul jääks EKRE ilmselt tühjade pihkudega piisava läbilöögiga kandidaadi puudumise tõttu.

Vabaerakonna võimalused on endiselt ­nullilähedased ja küsitav on, kui kaugele jõuab Eesti 200 – kas neist vormub erakond ja millise sõnumi ja inimestega tullakse püüdma seniste valitsustega rahulolematute hääli.

Siinkohal üks tungiv palve kõigile era­kondadele, kes tahavad Eesti asja kasvatada, edendada ja hellitada: ärge tellige propagandamaiustusi Lätist! Kas Eestis enam oma kommitööstust ei olegi? Näiteks EKRE “Eesti eest!” lehmakommid on valmistatud Lätis. Magus ­sisu, aga mage vorm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles