Politsei võtab rehvid, helkurid ja jalgrattad luubi alla

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimedal tänaval on jalakäija näha vaid tänu helkurile.
Pimedal tänaval on jalakäija näha vaid tänu helkurile. Foto: Toomas Huik

Seoses valge aja vähenemise ning vihmasadude ja langevate lehtedega tuletab politsei meelde, et nii jalakäijatel kui ka autojuhtidel on aeg oma liikluskäitumine vastavaks kohandada. Politsei lubab jälgida lähikuudel teravdatult autode tulede, klaaside ja rehvide olukorda, jalakäijate helkurikasutust ning jalgratastel valgustusseadmete kasutamist.

Sügiseste ilmaoludega liikluses kaasnevad ohud on eelkõige seotud nähtavuse vähenemisega nii pimedate õhtute ja hommikute kui ka vihmasadude tõttu, teatas politsei- ja piirivalveameti (PPA) pressiesindaja.

Teine ohukoht on teid libedaks muutvad langevad märjad lehed ning kaugel pole ka öökülmadest põhjustatud musta jää oht.

PPA korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänak ütleb, et sügisilmade saabudes peavad oma liikluskäitumist muutma kõik liiklejaid.

«Jalakäijatele tähendavad pimedad hommikud ja õhtud eelkõige seda, et tuleb end liigeldes võimalikult nähtavaks teha ja kindlasti riietele helkur kinnitada. Uus liiklusseadus kohustab pimedal ajal helkurit kandma sõltumata sellest, kas kõnnitakse valgustatud või valgustamata teel,» tuletas Tänak meelde.

Autojuhtidele on komissari peamine hoiatus seotud nähtavusega.

«Vihmamärg klaas, porised tuled, kulunud kojamehed ning teiste sõidukite tuledest tekkinud pimestatus muudab sõidukijuhi nähtavuse nullilähedaseks,» leidis Tänak.

«Nii on sügiseti auto hooldusel mõistlik puhastada sõiduki klaasid, tuled ning vahetada klaasipuhastajaid. Samuti on aeg kontrollida üle suveks seisma jäänud talverehvide seisukord ja need vajadusel uuendada. Arvestama peab, et talverehvi jääksügavus peab olema vähemalt 3 millimeetrit,» rääkis ta.

Tänaku sõnul tähendab sügis kõigile juhtidele ka korrektuure sõiduvõtetes.

«Kaherattalistel liiklejatel ning ka auto- ja suuremate sõidukite juhtidel tuleb lisaks kehvemale nähtavusele arvestada ka võimalikust libedusest tingitud pikema pidurdusmaaga. Kaugel ei ole ka esimesed öökülmad, mistõttu tuleb meeles pidada silmale märkamatu kuid ohtlikult libeda musta jää tekkimise võimalust,» ütles Tänak.

Ka liiklusjärelevalves pöörab politsei lähikuudel suuremat tähelepanu sõiduki tehnoseisundile nii tulede, klaaside kui rehvide osas. Samuti jälgitakse hoolikamalt jalakäija helkuri kasutamist ning jalgrataste tehnilist seisukorda ning valgustusseadmete kasutamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles