Pärnu jõel tabati kutselisest kalurist röövpüüdja

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röövsaak konfiskeeriti ja püügivahendid koos paadiga võeti asitõenditena hoiule.
Röövsaak konfiskeeriti ja püügivahendid koos paadiga võeti asitõenditena hoiule. Foto: Ants Liigus

Eile hommikul valitses keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni Pärnu Rohelise tänava büroos tavalisest elevam meeleolu, sest õhtul olid keskkonnainspektorid koostöös Pärnu politseinikega tabanud kalu elektriga tapnud röövpüüdjad.

Keskkonnainspektsiooni teate järgi jäid üleeile õhtul Pärnu jõel Tammiste ja Sindi paisu vahelisel alal inspektoritele vahele kaks elektriseadeldise abil kalu püüdnud meest. Üks meestest osutus kutseliseks kaluriks, teine oli inspektsiooni teate põhjal nii tugevas alkoholijoobes, et polnud võimeline ütlusi andma, ja politsei toimetas joobnu vastavalt kehtivale korrale kainenema.

“Elektriga püük kui kalavaru tõsiselt kahjustav püügiviis on seadusega keelatud,” kommenteeris juhtunut keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul. “Rikkumise muudab veel raskemaks asjaolu, et Pärnu jõe puhul on tegu Natura ala ja lõhejõega, kus paiknevad kalakoelmud.”

Elektriga kalastanute saagiks jäi vahelejäämise ajaks kilekotitäis kalu, peamiselt särgi, ahvenaid, mõni vimb ja üks säinas. Kui palju elektrilöögiga surmatud kalu vette jäi, on raske hinnata.

Keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni kalakaitse peainspektor-nõunik Enn Keeman ei osanud eile keskpäeval veel täpselt öelda, kui mitu kala või kui palju loomust kilogrammides röövpüüdjate saagiks langes, kuna menetlus alles algas ja röövsaaki loeti parasjagu üle. Pilgu järgi võis tegu olla umbes poolesaja isendi ja paarikümne kiloga.

Kõnealuse röövpüügiga seoses alustas keskkonnainspektsioon kalapüügiseaduse alusel menetlust ja võttis koos kalaga asitõenditena hoiule püügivahendid: kahvad, elektripüünise, aku ja paadi.

Juhuse tahtel tabati mehed jõel pahateolt poolteist päeva enne uute röövpüügiga kalavarule tekitatud kahjumäärade kehtima hakkamist. Need määrad kehtivad tänasest ja on varasemast karmimad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles