Janek Saharenko: Sõiduki ost ja müük nõuab tähelepanelikkust

, Vändra konstaablijaoskonna piirkonnavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra konstaablijaoskonna piirkonnavanem Janek Saharenko.
Vändra konstaablijaoskonna piirkonnavanem Janek Saharenko. Foto: Lääne prefektuur

Olen palju kokku puutunud probleemidega, mis on seotud sõidukite ostu-müügiga. Inimesed on saanud petta või on hiljem kerkinud probleemid dokumentidega.
 

Seoses sellega selgitan seda teemat ja annan paar soovitust, et vältida hilisemaid probleeme.

Kuidas osta sõidukit

Et tänapäeval on väga levinud piirangutega sõidukite müümine, on risk väga suur. Veebiportaalides on paljude sõidukite numbrid peidetud ja kohale minnes võib kontrollimine ununeda. Sellepärast soovitan alati enne ostu sooritamist uurida välja ostetava sõiduki tehasetähist (VIN-kood), et seda kontrollida maanteeameti andmebaasist.

Kui müüja sõiduki tehasetähist ei avalda, on asi kahtlane, soovitan jätta tehing pooleli. Kindlasti jälgige sõiduki ja registreerimistunnistuse andmeid. Kontrollige, et sõiduki VIN-kood (tehasetähis/kere number) sõidukil ja dokumendis kattuksid. VIN-kood peab olema andmesildil ja keresse löödud. Ei piisa ainult sellest, et margi, mudeli ja kere värvus langeb kokku. Samuti kontrollige müüja dokumente, kas nimi vastab müügidokumentidel olevatele. On tulnud ette juhuseid, kus müüakse kellegi kolmanda autot ilma loata.

Väga levinud on, et sõidukitele on täiturite poolt peale pandud n-ö võõrandamise keeld. Sellist sõidukit võib kasutada, kuid ümber vormistada ei saa enne täiturile võla tasumist ning on oht, et täitur nõuab sõiduki välja sundmüügiks.

Kui võimalik, tasuge ostu eest ülekandega. Ülekandega tasumisel on see eelis, et kui selle sõidukiga on probleeme, on võimalik tuvastada, millal ning kelle käest selle ostsite. Sõiduki vormistamisel on kaks varianti: kas minna kohe koos omanikuga maanteeameti liiklusregistri büroosse (ARK) või teha kohapeal ostu-müügileping ja seda kindlasti kahes eksemplaris ning vormistada sõiduk omaniku kohaloluta. Teine variant on tänapäeval levinum, kuid kindlasti riskantsem, eriti kui ei ole eelnevalt sõiduki andmeid kontrollinud.

Vaadake vahetult pärast ostu sooritamist, kas sõidukil on kehtiv liikluskindlustus. Tasub teada sedagi, et vastavalt liikluskindlustusseadusele on omandajal kohustus teavitada kindlustusandjat kindlustusvõtja kohale asumisest. Pole harvad juhtumid, kus kuu või mitme kuu kindlustus lubatakse sõidukiga kaasa, kuid tegelikult lõpetatakse see kohe pärast müümist.

Sõiduki andmeid saate kontrollida liiklusregistri infotelefonil või kodulehel. Liikluskindlustust saab kontrollida Eesti liikluskindlustuse fondi veebist.

Sõiduki müümisel on omad nüansid. Väga levinud on lubadus sõiduk kiiresti ümber vormistada, kuid hiljem selgub, et seda ei ole tehtud ning nii sõiduk kui selle ostja on kadunud. Samuti võib müüjat hiljem tabada ebameeldiv üllatus, ta kui leiab postkastist tasumata parkimistrahvi või kutse politseisse, et selle sõidukiga on toime pandud mingi õigusrikkumine. Selliste ebameeldivuste vältimiseks soovitan müümisel kohe minna ja vormistada sõiduk ümber. Kui see ei ole hetkel võimalik, küsige ostja dokumenti ja veenduge, kellega tehingu sooritate.

Kohapeal koostage ostu-müügileping kahes eksemplaris. Enda eksemplariga on võimalus minna maanteeameti liiklusregistri büroosse ning teha seal sõidukile võõrandamine ostja nimele.

Võõrandamisest teatamine on tasuta teenus. Selline tegevus on kasulik sellepärast, et siis tehakse andmebaasidesse märge, et teie olete sõiduki valduse ja omandiõiguse üle andnud ega vastuta enam selle sõiduki edasise käekäigu pärast. Ainus miinus on see, et sõiduk jääb ikkagi teie nimele. Ostja saab sõidukit oma nimele vormistada.

Võõrandamisega kaasnevad mõningad piirangud sellele sõidukile. Pärast võõrandamise märget ei saa sellele sõidukile teostada tehnoülevaatust ega liikluskindlustust. Ehk kui need on lõppenud ja seda sõidukit kasutatakse liikluses, äratab see kindlasti politsei huvi.

Igasuguse kahtluste korral soovitan konsulteerida asjatundjatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles