Jaan Härms: Poliitjonn seljatas mõistlikkuse

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku õlletehase juhatuse liige Jaan Härms.
Saku õlletehase juhatuse liige Jaan Härms. Foto: Erakogu

Sotsiaaldemokraatide parlamendiliige Liisa Oviir väljendas mitmes Eesti ajalehes arvamust, et äraspidisi tulemusi andnud sammud alkoholipoliitikas pole “poliitikute sõda”, vaid võitlus tervema tuleviku nimel. Kõlava pealkirjaga artikkel sisaldas eksitavaid väiteid, kuid ühes oli sel tõesti õigus. See ei ole poliitikute sõda, kus pikaajaline alkoholitarvitamise langus möödunud aastal peatus, ja kümned miljonid eurod Eesti maksuraha sõidab Lätti, jättes kahju omakorda meie riiki. See on lihtlabase poliitjonni ilming.

Konjunktuuriinstituut on kahel viimasel aastakümnel korraldanud uuringu, mis kirjeldab Eesti elanike alkoholitarbimise harjumusi ja muutusi aastate kaupa. 2012. aastast on alkoholitarbimine vähenenud keskmiselt 0,4 liitri võrra aastas.

Senise, tasakaalustatud aktsiisipoliitika jätkumisel oleksime tõenäoliselt jõudnud 2017. aastal olukorda, kus tarbimine oleks esimest korda kukkunud allapoole alkoholipoliitika rohelises raamatus rahvatervise põhieesmärgina sätestatust: kaheksa liitrit absoluutalkoholi elaniku kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles