Skulptoripaar puhub Rootsi jaamale loomingulist hinge sisse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptorid René Reinumäe ja Maigi Magnus oma loomingulise kodu – Rootsi jaama ees ühes kutsikaeas Doraga.
Skulptorid René Reinumäe ja Maigi Magnus oma loomingulise kodu – Rootsi jaama ees ühes kutsikaeas Doraga. Foto: Lilli Tölp

Küsime teejuhatuse veel kord üle, sest kahtleme nii navigatsiooniseadmes kui suusõnal räägitus. Jätkates teekonda kunagist Virtsu–Rapla raudteetammi pidi, avame ja sulgeme enda järel karjaaiaväravaid ja pidurdame, kui nagu maa alt kerkib meie ette kahekorruseline kivimaja.

Internetipildi järgi teame, et see ongi Rootsi jaama hoone, ehitatatud 1932. aastal arhitekt Leon Johansoni projekti järgi. Samal aastal valmis Tallinnas Roosikrantsi tänavas puuvillavabrikandi villa, mille projekteeris Pärnu arhitekt Olev Siinmaa. Siin, Rootsi-Arukülas, kohtuvad need kaks funktsionalismi ja klassitsismi sugemeid kasutanud arhitekti sümboolselt, sest jaamahoone peremees, skulptor René Reinumäe on Vallikääru serval Siinmaa 135. sünniaastapäeval avatud skulptuuri looja.

Rootsi jaama ees vilistas rong viimati pool sajandit tagasi. Vahepealne aeg on kasutuseta jäänud hooneid ja ümbrust räsinud isetahtsi. Kahejalgsed sulgedeta loomad on aidanud lagunemisele hoogsalt kaasa, lammutanud ahje, visanud tükkideks aknaklaase, virutanud uksi. Käitunud 100 korda hullemalt kui metsavend Hirmus Ants, kes rekvireeris jaamahoone tagant Rootsi poest rõivaid, viina, paberosse ja kadus öhe. Seda rahvasuus Soomanni poemaja hakkab pealinna skulptoripaar Maigi Magnus ja René Reinumäe taastama, aga esialgu puhuvad nad loomingulist hinge sisse oma kinnisvarale – jaamahoonele, mida ärgitas vaatama tulema kinnisvarakuulutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles