Väike-Maarjas mängiti augustitormi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja väliõppuse rahvusvahelise koordinatsioonikeskuse liikmed George Hahn (USA), Therese Lannemo (Rootsi) ja Andrew Smith (Suurbritannia) töötavad läbi saabunud informatsiooni.
Väike-Maarja väliõppuse rahvusvahelise koordinatsioonikeskuse liikmed George Hahn (USA), Therese Lannemo (Rootsi) ja Andrew Smith (Suurbritannia) töötavad läbi saabunud informatsiooni. Foto: Meelis Meilbaum

Kolmapäeval ründas Eestimaad “torm” Gudrun, mis põhjustas Lääne-Virumaal inimohvreid ja tekitas suuri materiaalseid kahjustusi Väike-Maarja vallas, kus tormikahjustusi likvideeris rahvusvaheline humanitaarmissioonide meeskond.

Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla kinnitas, et seekord polnud suureks mureks siiski põhjust. “Reaalsuses toimus see, et rahvusvaheline humanitaarmissioonide meeskond mängis läbi 2010. aasta augustitormi, kuid tunduvalt suuremas mahus.” Teatavasti laastas augustitorm kõige enam Väike-Maarja valda, kus materiaalsed kahjud olid üle 600 000 euro.

Vallavanem selgitas, et humanitaarmissioonide meeskond proovis lahendada reaalseid olukordi, kui pole sidet, elektrit, teed on läbipääsmatud, on vigastatuid, materiaalseid kahjustusi jne.

Rahvusvaheline koostöö

Ettevõtmist võõrustas sisekaitseakadeemia (SKA) päästekolledži Väike-Maarja päästekool. Väike-Maarja päästekooli direktor Janek Lass selgitas, et väliõppus oli osa 24. kuni 28. oktoobrini toimunud ÜRO pääste- ja humanitaarmissioonide toetuspersonali koolituskursusest.

Viiepäevasest kursusest võtsid osa 17 IT- ja logistikaspetsialisti ÜRO humanitaarasjade koordinatsioonibüroo ning rahvusvahelise humanitaarpartnerluse (International Humanitarian Partnership, IHP – toim.) riikidest, nende hulgas kolm Eestist ning kaks Ameerika ühendriikidest.

Õppuste legendi järgi jõuab Lõuna-Euroopast alguse saanud torm Gudrun 26. oktoobri esimestel hommikutundidel koos rohke saju ja tugeva äikesega Eestisse.

Kohutav legend

Torm ületab oma teekonnal Pärnu ja hakkab liikuma üle Kesk-Eesti Virumaa peale. Lääne-Virumaal on 35 kõrgepingeliini riket ja jääb elektrita 8000 majapidamist. Eesti Energia rikkebrigaadid on kõik töös ning kuna ka teistes piirkondades on rohkelt elektrikatkestusi, ei ole võimalik mujalt piirkondadest lisajõudu Lääne-Virumaale tuua.

Tormijärgselt teatatakse vigastatutest ja hukkunutest Lääne- ja Ida-Virumaal. Rakkes tugeva tuule käes katkenud kõrgepingeliini tõttu on kaotanud elu kolm lähedal viibinud meesterahvast. Teised on hukkunud liiklusõnnetustes, mille põhjustasid tormis murdunud puud. Elektrikatkestuste tõttu on tõsiselt häiritud kogu piirkonnas mobiilside – kõikide operaatorite mobiilimastid töötavad reservtoitel.

Päästeameti kriisireguleerimise peaspetsialist ja koolitaja Kaarel-Hannes Keller selgitas, et õppuse legendi koostamisel võeti aluseks eelmise aasta augustitorm, suuremad sündmused baseerusid sellel.

“Teatud juhtumusi paisutasime üle, näiteks hukkunute ja vigastatute hulka ning sündmuste ulatust. Samuti võtsime legendi koostamisel arvesse 2005. aasta jaanuaris Lääne-Eestis möllanud tormi, et oleks võimalik anda juhtunule rahvusvahelist värvingut ning legend võimaldaks rahvusvahelise abi küsimist,” kommenteris ta.

Õppusel olid osalejad jagatud kaheks: ühed rajasid kooli ruumidesse välistaabi ning teised käisid olukorda alevikus ja lähiümbruses hindamas.

“Kuid kõik sujus üllatavalt hästi, sest meeskonnas on ka eelneva missioonikogemusega inimesi. Näiteks mõlemad ameeriklased osalesid 2010. aasta jaanuaris Haiti maavärina tagajärgede likvideerimisel,” kõneles Keller.

Tema hinnangul oli raskemaks katsumuseks täita korraldajate soovi leida õppusel osalejatele rohkem vastumängijaid.

“Õnneks olid kooliõpilased ja -personal, kes etendasid kohalikke elanikke – seega sai õppusele antud ka reaalsemat mõõdet.”  

Keller rääkis, et Eesti on olnud IHPi liige 2006. aastast ja sellised ühised koolitused on hea võimalus kogemusi omandada ja teadmisi vahetada. “Meie jaoks on see samas suur au, et saime niisugust kursust siin Eestis läbi viia,” tunnistas Keller, lisades, et kuna kursusel osalesid ka mõned välispartnerid – AST (American Support Team) USAst, CARITAS Portugalist ja MapAction Suurbritanniast –, andis see võimaluse parandada koostööd organisatsioonide vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles