Linn leidis võimaluse sügislehti vedada

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänu linna sekkumisele jõudis Paikresse kompostimisele hulk kilekottidesse pakendatud lehti, mille äraveo eest tulnuks pärast 1. novembrit täiendavalt maksta.
Tänu linna sekkumisele jõudis Paikresse kompostimisele hulk kilekottidesse pakendatud lehti, mille äraveo eest tulnuks pärast 1. novembrit täiendavalt maksta. Foto: Ants Liigus

Lähipäevil tabas pärnakaid meeldiv üllatus: paljudest kohtadest linnas viidi ära sinna veo ootel toodud lehekotid.

„Kui alguses ei saadud aru, kelle käsi oli mängus, siis edaspidi rahvas jälgis ja tuvastas, et kotid vedas minema Paikre,” nentis äkilisest leheveost üllatunud Ülejõe elanik. „Nad on teinud omaalgatusliku veo, mis iseenesest on hea, aga mitte selles pole asi.”

Ei tasu tõtata

Rääkija väitel sundis teda torisema, et üsna hiljuti deklareerisid Ragn-Sellsi ja linnavalitsuse pädevad ametnikud Pärnu Postimehe veergudel esmalt seda, et Pärnu linna territooriumil toimetab prügivedu ainult Ragn-Sells. Ja pisut hiljem kinnitasid, et sellest aastast tuleb Pärnus sügisesed puulehed veoks pakkida üksnes biolagunevatesse kottidesse, sest vastasel korral prügivedaja neid peale ei võta.

Nüüd, ole lahke, viidi rahumeeli ära endisel kombel kilekottidesse pandud ja teeveerde transporti ootama kuhjatud lehedki.

Ragn-Sellsi juhatuse kohaselt biolagunevatesse kottidesse topitud ja kurtja hoovis ladustatud lehemäed aga hakkavad heal juhul kahanema pärast 1. novembrit, kui Ragn-Sells alustab puulehtede vedu.

„Võitsid need, kes ei hoolinud linna ega Ragn-Sellsi manitsustest, vaid toimetasid nagu varem enne tasuta leheveoringi. Nad on kokkuvõttes saanud hakkama paremini kui minusugune loll, kes võtab ajalehes kirjutatut tõe pähe,” tõdes ninapidi veetud linlane.

„Ma oleks võinud ka panna lehed ükskõik millistesse kottidesse ega pidanuks raiskama üksjagu kallite biolagunevate kottide peale – selles on asja iva,” kahetses linlane.

Asju aetagu arukalt

OÜ Paikre juhataja Teet Kurs tõdes, et lehekottide ootamatult alanud veost oskab kõige täpsemalt rääkida Pärnu linnavalitsus, tema on üksnes käsutäitja.

Küll pakkus Kurs välja, et Paikre lehevedu sai teoks, kuna Ragn-Sellsi leping hakkab kehtima 1. novembrist ja enne seda kuupäeva pole firmal Pärnus toimetamist.

„Linnavalitsus pöördus meie poole: kas me teeksime vedu? Võttis pakkumised ja nii me selle veo saime,” märkis Kurs. „Kui meie omanikud (Paikre omanikud on Pärnu linn ja Paikuse vald, U. H.) nii tahtsid, siis me toimetame; kui öeldakse, et ärge toimetage, me enam ei toimeta.”

Paikre juhataja oli seda meelt, et käske ja suuniseid võib linlastele anda igasuguseid, kuid aastatega kujunenud tavasid pelgalt kamandamise ega direktiivide kirjutamisega ei muuda. Liiati selliseid, millele raske põhjendust leida.

„Elu võib muidugi mugavaks teha: võin öelda, et tooge need lehed biolagunevates kottides ja laduge mulle autosse ka, aga kuskil maal on mingi mõistlikkuse piir,” leidis Kurs.

„Tänapäeva tehnoloogiaga purustab selle tavalise koti kerge vaevaga, puhurid puhuvad selle kile lehtede seest välja, nii et ei ole mingit vahet, milles lehti vedada. Traditsioone ei maksa kunstlikult murda: kui on harjutud nii tegema, ei ole see iseenesest vale,” lisas Kurs.

Plats korraks lagedaks

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete teenistuse juhataja Maria Murakas-Ollo tõdes, et ehkki linn sel aastal puulehtede veost distantseerus, oldi sunnitud oma sõnu sööma. Seda põhjusel, et Pärnu saaks 1. novembriks, kui jõustub leping Ragn-Sellsiga, puhtaks kõikjale kuhjatud ja lehtedest pungil kilekottidest: Ragn-Sells viib minema vaid biolagunevad kotid.

„Tahaksime lootuses, et neid sinna juurde ei teki, ära vedada praegu tänavate ääres olevad kotid,” ütles avalike suhete teenistuse juhataja. „Praegu saame neid veel odavamalt ära vedada, pärast peaksime oluliselt juurde maksma.”

Murakas-Ollo toonitas veel kord, et alates 1. novembrist Pärnus jäätmevedu teostav Ragn-Sells viib kõik biolagunevatesse kottidesse pakendatud lehed minema tasuta. Kinnistuomanikud peavad vaid Ragn-Sellsi helistama, teatama aadressi ja lehtede koguse ning neile teatatud kuupäeval äravedamiseks lehekotid välja tõstma. Kõik muu ladestamine on omaalgatuslik ja linna heakorraeeskirja nõuete eiramine.

Ka on kõikidel võimalik 8. oktoobrist kuni 30. novembrini anda puulehti tasuta ära Paikuse vallas Põlendmaal asuvas Paikre prügilas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles