Juhtkiri: Kreeka €

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kreeka peaministri Georgios Papandreou otsus panna Euroopa Liidu viimane abipakkumine rahvahääletusele lööb Euroopas mitmendat päeva laineid. Eile asus valitsusjuhi selja taha kogu Kreeka valitsuski, tõsi, pärast mitmetunnist arutelu.

Huvitav, aga mõneti kahe silma vahele jäänud uudis Kreekast oli seegi, et välja vahetati kõigi väeliikide kõrgeim juht, peale selle jäi tööta kümmekond kindralit.

Kärpepoliitika on Kreeka kaitsejõude tugevasti puudutanud, kas ümberkorraldustega püütakse vältida ”mustade kolonelide” stsenaariumi kordumist, on põnev mõttevahetuse teema.

Uudised Kreekast meenutavad juba rindeteateid. Nii tuli eile Ateenast sõnum, et rahvahääletus ELi abi vastuvõtmise üle võib toimuda juba detsembris, kui abipakkumise tingimused ELi partneritega lõplikult paika saavad.

Siiski sõltub rahvahääletus suuresti reedel toimuvast valitsuse usaldushääletusest Kreeka parlamendis. Kui praegust võimukabinetti peaks umbusaldatama, on Kreekal ees ennetähtaegsed parlamendivalimised. Järgmine peaminister saaks siis võimaluse referendumiotsusest taganeda.

Õigupoolest ei teagi keegi, mida Kreeka abikokkulepet puruks rebides saavutada tahab. Kas tõesti on euroala nuhtlus läinud lihtlabase šantaaži teed, teades, et ELi soov on ühisraha kriisist välja tuua, ja Ateena üritab uuele kauplemisringile minnes omale soodsamaid tingimusi saada?

Teine võimalus on, et Kreeka on lõputa õuduse asemel valinud õudse lõpu ehk pankroti ja ühisraha riikide hulgast lahkumise. See oleks küll valus käik, mis annaks tunda aastaid. Kuid kummalisel kombel saaks Kreeka drahmile tagasi minnes rohkem manööverdusruumi, et majanduslikust august kunagi tõusma hakata. Oma praeguses olukorras pole aga kreeklastel süüdistada kedagi peale iseenda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles