Kosmikud arutlevad jõuliselt eksistentsi üle

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünget rokki esitavad Kosmikud tutvustavasid Pärnus oma uut plaati.
Sünget rokki esitavad Kosmikud tutvustavasid Pärnus oma uut plaati. Foto: Ants Liigus

Homme õhtul tutvustab Endla Teatrikohvikus oma värsket albumit “Öö ei lase magada” Eesti sünge roki bänd Kosmikud, kes teostab muusikas oma visiooni eksistentsi olemusest.

Kosmikute kitarrist Andres Vana märkis, et bändi värske loomingu iseloomustamiseks peaks igaüks ise helikettal leiduvad kümme lugu läbi kuulama, kuid muusiku ja laulukirjutaja Mait Vaigu sõnadele tehtud lood arutlevad tema arvates eksistentsi üle, milles surm ja süngus on illustreerivad metafoorid.

Tipp-bändid pakuvad koostööd

Kui Kosmikute sõnad kirjutas sellistelegi legendidele nagu Sõpruse Puiestee, Metroluminal, Unenäopüüdjad jt sõnu kirjutanud Vaik, siis lugude muusika demod sündisid Vana kodus. Bänd andis neile pärast proovides lõppviimistluse.

“Selles protsessis on meil välja kujunenud kummaline skeem,” lisas Kosmikute bassimees Raivo “Kõmmari” Rätte. “On eri rollid ja maitsed, mida suur sulatusahi ühte sulatab. Meil loomingulisi erimeelsusi ei ole olnud ja see on hea koosluse märk.”

Bändi varasema loominguga ei soovinud mehed värsket heliketast võrrelda.

“Algusaegadega võrreldes oleme saavutanud enesekindluse ja leidnud oma sound’i,” märkis Vana. “Igasugune võrdlemine on subjektiivne. Nii et plaadid kätte ja kuulama.”

Kõmmari sõnade kohaselt viivad Kosmikud ellu oma muusikalist visiooni, mistõttu bänd on saavutanud oma kontserttegevuses kvaliteedi, mida on tähele pandud nii kodu- kui välismaal.

Eriti populaarsed on Kosmikud Eesti kõrval Soomes, kus sealseid suurimaid päevalehti Helsingin Sanomat on kirjutanud bändist koguni kahel leheküljel.

“Ajakirjanik oli kogemata ostnud meie plaadi ja huvitus,” teadis Kõmmari. “Oleme saavutanud Soomes sellise nime, et meid tellitakse kontsertidele ja festivalidele. Sealsed tipp-bändid pakuvad koostööd. Arvan, et see on maksimaalne olukord, arvestades Soome turu kõrget taset.”

Palju toredaid naisfänne

Kokku annavad Kosmikud oma plaadiesitlustuuril novembri algusest 9. detsembrini 14 kontserti, millest neli on Soomes. Erilisi ettevalmistusi bänd pikaks tuuriks ei tee, sest suurem töö on stuudios ära tehtud ja tuur on puhas nauding.

Vana märkis siiski, et enne tuuri tuleb kodus naised ja lapsed maha rahustada.

Naistega on Kosmikutel üldse head lood, sest Kõmmari hinnangul kasvas pärast eelmist, 2008. aastal avaldatud albumit “Ainus, mis jääb, on BEAT”, märgatavalt Kosmikute toredate naisfännide hulk. Naisi kohtavat kontsertidel aga igas vanuses.

Bänd ei ole meestele siiski põhiline sissetulekuallikas. Näiteks Rätte on tegelnud nii ürituste korraldamisega kui töötanud aastaid psühhiaatria valdkonnas.

Kosmikute homne kontserdipaik Teatrikohvik sobib meeste arvates Kosmikutega suurepäraselt kokku.

“Eelmise plaadi esitlus oli samuti Teatrikohvikus,” meenutas Vana. “Koht sobis väga hästi, oli välja müüdud.”

“Üks argument on kindlasti sujuv asjaajamine tänu sealsele toredale personalile,” lisas Kõmmari. “Sinna mahub piisavalt inimesi, et edukalt kontsert anda. Samal ajal on inimesed intiimselt bändi lähedal ja tekib eriline kontakt publikuga.”

Kontserdile tasub minna kõigil neil, kes tahavad näha jõulist ja otsekohest live’i ning kuulata poolteist tundi ausat muusikat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles