Mario Monti tulemine

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti ütles valitsuse moodustamise mandaati vastu võttes, et kavatseb pista finantskriisiga rinda “olukorra pakilisust arvestades”, kuid ei avaldanud oma programmi üksikasju, vahendas Financial Times.
Mario Monti ütles valitsuse moodustamise mandaati vastu võttes, et kavatseb pista finantskriisiga rinda “olukorra pakilisust arvestades”, kuid ei avaldanud oma programmi üksikasju, vahendas Financial Times. Foto: Reuters

Silvio Berlusconi võimutsemine on lõppenud, kuid Mario Monti on silmitsi tema pärandiga.

Euroopa Liit tervitas Itaalia presidendi otsust anda üleminekuvalitsuse moodustamise mandaat majandusteadlasele Mario Montile.

Päästa euroala

Briti tabloid Daily Mirror kirjutas, et Silvio Berlusconi valitsemine oli Itaaliale häbiväärne. Berlusconi suhtumine kõrge ametiga kaasnevatesse põhimõtetesse tegi riigist naerualuse.

Tõeliselt andestamatu on Berlusconi hoolimatus Itaalia rahaasjades. Itaalia majandus on põlvili ja ülejäänud Euroopa katastroofi äärel.

Tõik, et Silvio Berlusconi usub oma tagasitulekusse, on tunnusmärk tema tohutust edevusest. “On aeg öelda “ciao, Silvio” nüüd ja igaveseks,” kirjutas Briti leht.

Itaalia uus peaminister Mario Monti on väljendanud veendumust, et riik suudab kriisist välja tulla, kui kõik ennast kokku võtavad.

Tšehhi liberaalne majandusleht Hospodarske noviny tõdes, et lootused, mis on seotud Montiga, on ebainimlikud: “Kõigepealt peab ta võitma rahaturgude usalduse. Need omakorda reageerivad vastavalt sellele, kas Monti ja ta valitsus on pälvinud parteide ja kogu Itaalia usalduse. Monti teab, et peab päästma mitte ainult Itaalia, vaid kogu euroala.”

Tehnokraadid võimul

Austria Die Presse märkis, et nii Roomas kui Ateenas on võimule tulnud tehnokraadid. Liberaalkonservatiivne Die Presse ei usu ekspertide valitsuste suurtesse väljavaadetesse, sest kuigi neil on ilmselt pädevust oma ülesande täitmiseks, ei suuda nad vastu panna kulisside taga tegutsevatele populistidele.

Die Presse: “See on huvitav eksperiment. Nii Itaalias kui Kreekas on kriis toonud võimu juurde inimesed, kellel “normaalsete” valimistega poleks lootustki: külmaverelised tehnokraadid tagasihoidliku karismaga. Inimesed, kes mõistavad rahanduspoliitikat ja teavad, mida on vaja teha, kuid kellel puudub poliitiline võimubaas.” Austerlaste arvates jääb Monti valitsus sõltuma poliitilistest raskekaallastest, kes tõmbavad niite tagaplaanil.

Itaalia majandusleht Il Sole 24 Ore iseloomustas Itaalia vastset peaminister Mario Montit kui likviidsusadministraatorit, kellel on ajutine administreeriv mandaat, mitte poliitiline, ja ainus ülesanne lahendada probleemid, milleks poliitikud polnud suutelised.

Mario Monti

* Sündinud 19. märtsil 1943, Itaalia majandusteadlane ja poliitik.

* Oli Euroopa Komisjoni siseturu, teenuste, tolli ja maksuvolinik 1995-1999 ning konkurentsivolinik 1999-2004.

* Monti on olnud Milanos asuva Bocconi ülikooli rektor (1989-1994) ja president (1994 -).

* Ta on Euroopa juhtiva mõttekoja Euroopa Sõbrad presiidiumi liige, oli 2005 asutatud Euroopa Bruegeli mõttekoja esimene esimees, on 1973. aastal David Rockefelleri loodud kolmepoolse komisjoni Euroopa-esimees ning Bilderbergi grupi juhtivaid liikmeid.

* Monti on Goldman Sachsi ja Coca-Cola Company rahvusvaheline nõunik.

* Tänavu novembris nimetati ta Itaalia senati eluaegseks liikmeks ja pühapäeval tehti ülesandeks moodustada Itaalia üleminekuvalitsus.

Allikas: Vikipeedia

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles