Linn saeb mõne murdumisohtliku puu

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni surnud puu on kavas maha saagida ka Rääma tänava alleel.
Mõni surnud puu on kavas maha saagida ka Rääma tänava alleel. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus eraldas majandusosakonnale 3180 eurot ohtlike pargi- või alleepuude mahavõtmiseks. Selle raha eest saab langetada kõige murdumisohtlikumad teeäärsed surnud puud.

Pärnu linnaaedniku Kristiina Kupperi sõnutsi ei jätku sellest rahast linnas kõigi murduda võivate puude ja kuivanud haruokste saagimiseks, kuid mõni eriti ohtlik teeäärne puu siiski langetatakse.

“Puude mahavõtmise otsust tehes lähtume vanalinnas soomlaste mullu kevadel neljal vanal alleel tehtud uuringutest,” selgitas Kupper.

Mullu kevadel hindasid Soome dendroloogid Aki Männistö ja Teppo Suoranta Vanapargi, Kuninga, Ringi ja Pühavaimu tänava alleepuude tervist. Tomograafi abil uuriti puutüvede säsi.

Saadud röntgenipilt puu sisemusest näitas tüvede seenhaigustest nakatumist, millest sai järeldada, kui vastupidavad on puud tuultele. Uuriti ligikaudu 600 alleepuud Pärnu vanalinnas.

“Vastavalt soomlastelt meile antud andmetele valime langetamiseks välja kõige nõrgemad puud,” rääkis linnaaednik. “Käisin kohapeal puid vaatamas ja praegu võin üsna kindlalt öelda, et vanalinnas võtame maha kaks surnud pärna. Neli puud kavatseme saagida Rääma tänava alleelt. Rohkem konkreetselt praegu veel alleepuude langetamise kohta öelda ei oska. Peale selle saetakse linnapildist välja ilmselgelt surnud puud, millest on järel jäänud ainult mullas püsti seisvad kuivanud tüved.”

Kupperi jutu järgi on puude langetamisest kulukam võradest kuivanud harude väljasaagimine. “Sedagi tööd tahame meile antud raha eest linnas sel sügisel teha,” lubas ta.

Linnaaedniku sõnutsi on murdumisohtlike puude saagimiseks eraldatud rahasumma sedavõrd väike, et töövõtuhanget polnud vaja korraldada. Tehti vähempakkumine, mille võitis SKM Haljastus Kilingi-Nõmmelt. “Selles firmas töötab dendroloog, tänu sellele võib neid usaldada,” märkis Kupper. “Töö peab tehtud saama veel sel aastal.”

Linnaaednik on korduvalt väljendanud muret Pärnu vanade allee- ja pargipuude pärast, kuna mitu neist on hinnatud murdumisohtlikuks.

Soome dendroloogid hindasid mullu esitatud aruandes väga halvas seisus olevaks mitukümmend puud ja soovitasid need saagida. Seni on see töö rahapuudusel tegemata.

Linnavalitsuse majandusosakonnas on koostöös riigi looduskaitseametnikega koostamisel Pärnu looduskaitsealuste alleede hoolduskava, misjärel on lootust, et tulevaks aastaks eraldab keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) raha alleepuude hooldamiseks. KIK rahastas Pärnus soomlaste tehtud alleepuude seisundi uuringugi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles