Uus nädal toob ilmamuutuse

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sügis kestab edasi, kuigi november on talvekuu. Ise lootsin, et temperatuurid hakkavad talvisemaks minema sellel nädalal.

Praegu on novembrikuu keskmisest tunduvalt soojem. Võrdlesin aastaid ja selgus, et viimase 20 aasta jooksul on esimene lumi tulnud kõige sagedamini maha novembris, mitte oktoobris või detsembris.

Selline pikk sügis ei olegi nii harukordne. 2000. aastal sadas esimene lumi maha alles 17. detsembril, aga siis läks ilm kohe talviseks.

See sügis on huvitav selle poolest, et rändlinnud nagu kaoksid salaja ära, ilma et nad ennast näitaksid. Arvatakse, et rände põhjuseks on toidupuudus, mitte ilmastik. Mina lisaksin veel päeva pikkuse, sest lühikese päeva tingimused ei ole toitumiseks sobivad.

Kui laupäevaks-pühapäevaks pakuvad sünoptikud sooja ilma, on ilmamuutust oodata järgmise nädala esmaspäevast. Prognoosi järgi on loota vihma ja lumelörtsi.

Teisipäeval võib nii öine kui päevane temperatuur olla miinuskraadides. Edaspidi jäävad ilmad jahedaks.

Järgmisel nädalal on kadripäev. Vanarahvas arvas, et kui kadripäeval on sula, on andresepäeval külm ja Andres tinutab kõik kinni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles