Tallinna maratoni võitnud Fosti sihtis paremat aega: Kahe silla jooks jättis oma jälje

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Fosti.
Roman Fosti. Foto: Sander Ilvest

Tallinna maraton tõi kolmel päeval kokku 23 940 jooksusõpra, tõustes Eesti läbi aegade menukaimaks spordisündmuseks. Ühtlasi oli see Baltimaade ajaloo suurima osalejate arvuga – 2491 – rahvusvaheline maraton. Jooksupeol triumfeeris 42,2 kilomeetris pärnakas Roman Fosti.

Fosti seadis eesmärgiks alistada 2:20 piir, mis Eesti pinnal pole ühelegi kohalikule jooksjale veel jõukohane olnud. Pärnakas püsis vajalikus tempos 25 kilomeetrit, kuid andis siis vaimselt alla, kuna kannustavaid konkurente polnud. Suvepealinlase lõpuajaks märgiti 2:24.08.

“Poole distantsi peal oli tunda, et ma pole nii hästi taastunud, kui vaja oleks. Kahe silla jooks jättis oma jälje, oleks pidanud oma kodujooksu vahele jätma, et olla siin löögihoos,” märkis 35aastane kestussportlane, kes jäeti kodulinna kümnekilomeetrisel distantsil esimesena poodiumilt välja. “Pärast kahe silla jooksu oli tagareies kerge spasm, see andis nüüd tunda. Vanemas eas peab harvem startima, kui tahad maratoni hästi joosta.”

Kuigi soovitud tulemus jäi saavutamata, sai kuu aja eest Berliini EMil karjääri parima tiitlivõistluste koha – 17. – teeninud Fosti kodupubliku ees vägeva elamuse.

“Esimese eestlasena võita Tallinna maraton, emotsioonid on suurepärased! See on ühtlasi minu esimene maratonivõit 18 joostud maratonist, mis on omaette saavutus,” jutustas võidumees, kes krooniti ka Eesti meistriks. “Vaimselt olid viimased kümme kilomeetrit kõige raskemad, kui pidin üksinda jooksma. Aja nimel ei tahtnud end päris ribadeks joosta, seetõttu võtsin lõpus rahulikumalt. Raja ääres kaasa elavad inimesed andsid väga palju juurde!”

Fosti tunnistas, et kümnes kilomeetris ja poolmaratonis on viimasel ajal toimunud areng, maratonis mitte. “Aga ma ei ole matnud soovi 2:15ni küündida,” kinnitas pärnakas, kelle maratoni tipptulemus 2:17.54 on joostud 2014. aastal Zürichis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles