Eesti saab uue ID-kaardi (7)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart
ID-kaart Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigiametid on valmis tutvustama uut ID-kaarti, mis antakse rahva käsutusse juba uuel aastal.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) ning Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) annavad täpsema ülevaate ID-kaardi uuendustest sel neljapäeval, kuid mõned neist on juba ka ette teada.

Esiteks vahetub ID-kaardi tootja. Enam kui 15 aastat Eestile ID-kaarte tootnud Gemalto asemel hakkab seda uuest aastast tegema vastava hanke võitnud Prantsusmaa ettevõte Idemia (endise nimega Oberthur). Gemalto on küll hanke tulemused kohtus vaidlustanud ja esimese astme kohus otsustas möödunud aasta 28. detsembril selle rahuldamata jätta, kuid Gemalto on selle vaidlustanud ringkonnakohtus.

Teiseks on teada, et ID-kaart saab olulise tehnilise uuenduse, mille tulemusel ei pea seda enam kasutamiseks sisestama kaardilugejasse. Tekib kontaktivaba kasutamise võimekus. 

Selle võimaluse annab kaardile uus kiip NXP P60D145, millel on eelkäijaga võrreldes suurem mälu (144kB EEPROM ja 512kB RAM). Suurem mälu lubab kaardile aga lisada ka rohkem rakendusi: näiteks ühistransporti elektroonilise pileti, puudega isiku kaardi või mõne teise elektroonilisel kujul väljastava tõendi.

Kaardile jääb alles ka senine kontaktne liides, millega kaarti kasutada kaardilugejas.

Lisaks ID-kaardile uuenevad elamisloakaart, digitaalne isikutunnistus ja diplomaatiline isikutunnistus. Dokumente hakatakse väljastama uuel aastal. Digiallkirja andmine ja autentimine on esialgu võimalik kontaktse kiibi abil.

Kõik ettevõtted ja asutused, kes kasutavad ID-kaarti praegu oma kliendikaardina, peaksid pöörduma RIA poole, et saada enda käsutusse testkaardid ja asuda koostöös muutma oma teenuseid ja rakendusi. Näiteks tuleb testida, kas süsteemis saab anda ja vastu võtta digiallkirja formaati ASiC-E, mis muutub allkirja vaikimisi formaadiks.

Täpsemat informatsiooni uue ID-kaardi kohta anname neljapäeva pärastlõunal.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles