Tasemetööde hooaeg algas loodusteadmiste kontrolliga

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii noorema kui vanema kooliastme esimene tasemetöö on tänavu loodusõpetuses. Foto on illustreeriv.
Nii noorema kui vanema kooliastme esimene tasemetöö on tänavu loodusõpetuses. Foto on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino

Sel aastal teeb SA Innove esimest korda riiklikud I ja II kooliastme loodusvaldkonna e-tasemetööd, millega hinnatakse üldpädevusi ja mille tagasiside aitab õpetajal ja õpilasel senisest efektiivsemalt õppeprotsessi suunata. Pärnumaa koolidest on tänasele ja homsele e-tasemetööle registreeritud 470 seitsmendikku. Innove koostatud valimisse kuulub nendest 145 õpilast 11 koolist.

2. ja 3. oktoobril teevad loodusvaldkonna tasemetööd neljanda klassi õpilased. Registreerimine neljandike tasemetööks alles käib, Innove on valimisse valinud 180 õpilast Pärnumaa 12 koolist.

Selles testis keskendutakse eelkõige loodusteaduslikele üldpädevustele. Õpilastel tuleb uurimis- ja otsusetegemisülesannetes igapäevaseid loodusteaduslikke probleeme lahendada.

Teadmiste kõrval hinnatakse õpilaste analüüsi-, kavandamis- ja tõlgendamisoskust. Tagasisidelehed õpilase ja grupi tasandil annavad õpetajale ja õpilasele soovitusi õppe edasiseks kavandamiseks.

Riiklikult analüüsitakse valimisse kuuluvate õpilaste tasemetööde tulemusi üleriigilisel tasemel. Valimisse mittekuuluvad koolid tohivad tasemetööd teha vabatahtlikult ja nende õpilaste tulemusi hindavad koolid ise. 4. klassi tasemetöö valimisse kuulub 2023 õpilast 149 koolist, seitsmenda klassi valimisse 1893 õpilast 141 koolist.

Haridus- ja teadusministeeriumi välishindamisosakonna juhataja Kristin Hollo ütles, et tegu on uue lähenemisega õpilaste õpitulemuste hindamises.

“Üldpädevusi õpetatakse aineüleselt ja uuendatud tasemetööde formaat lubab paremini jälgida nii õpilaste arengut aineõppes kui ka eluks vajalike oskuste omandamist,” ütles Hollo.

Innove testide keskuse loodusvaldkonna peaspetsialist Elle Reisenbuki sõnade järgi ei pea õpilased tasemetööks eraldi valmistuma. See test on õppimist toetav hindamisvahend ja sooritamise eest ei panda hindeid ega koostata koolidest pingeridasid.

“Muretseda ei ole ka vaja selle pärast, et suvega on õpitu unustatud. Tasemetöö eesmärk on koguda tagasisidet teadmistest ja oskustest, mida õpilane on aastate jooksul sügavalt omandanud,” selgitas Reisenbuk.

Tasemetöö e-keskkonnas EIS tegemiseks kulub umbes tund. Testi sooritamiseks on õpilastel aega 45 minutit, peale selle jääb taustaküsimustiku täitmiseks viis minutit. Riiklikku valimisse kuuluvaid tasemetöid kontrollitakse kas elektrooniliselt või avatud vastustega küsimusi, mida ei ole sel moel võimalik kontrollida, hindavad õpetajad Innoves. Nendes koolides, kus tehakse riiklikku tasemetööd valimiväliselt, hindavad õpilaste avatud vastustega küsimusi oma kooli õpetajad Innove suuniste kohaselt.

Tasemetööd

I kooliaste (1.–3. klass):
3. klassi õpilastele matemaatika e-tasemetöö,
3. klassi eesti õppekeelega kooli õpilastele eesti keel e-tasemetöö,
3. klassi vene õppekeelega kooli õpilastele vene keele e-tasemetöö,
4. klassi õpilastele loodusõpetuse e-tasemetöö.

II kooliaste (4.–6. klass):
6. klassi õpilastele eesti keele (või eesti keel teise keelena või eesti keel keelekümblusklassidele) e-tasemetöö,
6. klassi õpilastele matemaatika e-tasemetöö,
6. klassi vene õppekeelega koolide õpilastele vene keele e-tasemetöö,
7. klassi õpilastele loodusõpetuse e-tasemetöö.
Andmed: SA Innove

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles