Pildid: Sindi pais langeb peagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sindi paisu juures Pärnu jõe kallastel võib septembri algusest näha müttamas hulganisti raskemasinaid. Paisu lammutamise ja veetaseme langetamiseni jões jõutakse siiski alles paari-kolme nädala pärast ja praegu rajatakse lammutusmasinate tarvis juurdepääsu teid.

Keskkonnaagentuuri projektijuhi Külli Tammuri jutu järgi Kalamaja tee poolt praegu jõe äärde ei pääse ja seal on ees ehitusaiad. “Võsa on seal raadatud ja tehakse pinnasetöid,” rääkis ta.

Jõe vastaskaldal lõhuti maha osa betoonist kaldakindlustust, et sinna rajatavat teed pidi pääseksid paisule ligi lammutusmasinad. Jõe paremkaldale rajatakse veel laoplats masinate ja materjalide hoidmiseks. “Juurdepääsetee peaks nädala jooksul valmis saama,” rääkis projektijuht.

Tammuri jutu kohaselt tuleb enne jõevee langetamist rajada kahele paisutusalast vett tarbivale Sindi ettevõttele ajutised veekasutuskohad. “Me ei saa ju neid ilma veeta jätta,” sõnas ta.

Pais lammutatakse järk-järgult kihiti, kuna vee erikasutusluba reguleerib täpselt, kui palju ööpäevas veetaset alandada tohib. Lammutust alustatakse poole paisu ulatuses ehk paisu keskpaiga ja jõe paremkalda vahelisel osal.

Keskkonnaagentuuri tellimusel lammutab Sindi paisu ja seejärel rajab sinna kärestiku konsortsium GRK Infra AS ja Graniittirakennus Kallio Oy. Tööd paisul kestavad kolm aastat ja lõpevad 2021. aasta juuli teises pooles.

Sindi pais on seni olnud Pärnu jõestiku suurim rändetõke ja selle tõttu jääb jääb 90 protsenti Pärnu jõestiku kude- ja elupaikadest kaladele ja muule vee-elustikule kättesaamatuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles