Siitkandimehe noahoop lätlasele Leedus käivitas rahvusvahelise koostöö (1)

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaipeda sadam.
Klaipeda sadam. Foto: GEORG KÕRRE/PM/Scanpix Baltics

Kolm aastat tagasi virutas Eesti mees Leedu laevas lätlasele noaga kõhtu. Sel nädalal jõudis võigas juhtum Pärnu maakohtus lahenduseni.

Toona 45aastane Pärnumaa mees Janek trehvas lõunanaabriga Klaipeda sadamas. Laevas sattusid mehed samasse kajutisse, kus nad hakkasid vennalikult jooma. Õhkkond ei jäänud sõbralikuks. Öösel tekkis meeste vahel tüli, mis kulmineerus sellega, et pärnumaalane lõi juhututtavale noaga kõhtu.

Eluohtlike vigastustega lätlane viidi kopteriga Poola haiglasse, kus arstidel õnnestus tema elu päästa. Nii süüdistas Lääne ringkonnaprokuratuur noavälgutajat raskete tervisekahjustuste tekitamises.

Tänavu 11. juulil toimus Pärnu Kuninga tänava kohtumajas lühimenetluse istung.

Prokurör Gardi Andreson tõi esile, et kriminaalmenetluse puhul oli tegemist väga erandliku rahvusvahelise koostööga. “Eestlane sooritas lätlase suhtes kuriteo rahvusvahelistes vetes väljaspool Poola territoriaalmerd Leedu lipu all seilavas laevas, mis suundus Saksamaale,“ selgitas Anderson. „Päästeoperatsioon toimus aga Poola päästekopteriga ja kannatanu viidi Poola haiglasse.“

Janek vahistati Saksamaal, samal ajal algatati kriminaalasi Leedus. Lõpuks jõudsid nii süüdistatav kui Leedu uurimisasutustes kogutud tõendid Maarjamaale ja Eesti kodanik astus kohtu ette Pärnus.

Janek vahistati Saksamaal, samal ajal algatati kriminaalasi Leedus. Lõpuks jõudsid nii süüdistatav kui Leedu uurimisasutustes kogutud tõendid Maarjamaale ja Eesti kodanik astus kohtu ette Pärnus.

Kohus mõistis Janeki raskete tervisekahjustuste tekitamises süüdi ja nõustus prokuröri küsitud karistusega.

Esiti määras kohus Janekile neli aastat türmi. Lühimenetluses väheneb karistus aga kolmandiku võrra ja nii jäi sellest järele kaks aastat ja kaheksa kuud. Sellele lisas kohus Janekile tänavu 23. veebruaril korduva joobes juhtimise eest mõistetud üheksa kuud. Seega kujunes liitkaristuseks kolm aastat ja viis kuud türmi.

Kuna Janek oli olnud kaks kuud ja neli päeva eelvangistuses ja vahi all ning teinud varasema süüteo eest 175 tundi üldkasulikku tööd – see on samaväärne viie kuu ja 25 päeva vangistusega –, jäi karistusest järele kaks aastat, üheksa kuud ja päev.

Vangistust ei pöörata täitmisele, kui süüdimõistetu ei tee kolme aasta pikkuse katseaja jooksul rohkem kurja ja täidab kohtu määratud kontrollnõudeid ja kohustusi. Janek ei tohi tarvitada alkoholi ja ta peab osalema sotsiaalprogrammis.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Liivi Reinholdi selgituse kohaselt ei saa kindlasti öelda, et mees oleks saanud nii võika teo eest karistuseks üksnes tingimisi vangistuse. Karistuse osana tuleb arvesse võtta sedagi aega, mille süüdimõistetu veetis enne kohut vahi all.

Kohus rahuldas kannatanu tsiviilhagi osaliselt ja mõistis varalise kahju nõudena välja 236 eurot ja 51 senti. Peale selle tuleb hüvitada 2500eurone mittevaraline kahju. Menetluskulude eest tuleb Janekil kukrut kergendada 1894 euro ja 88 sendi võrra.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles