Kontserdimaja hooaeg toob Pärnusse rahvusvahelisi tähti

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassikalise muusika “paha poiss” Cameron Carpenter esitab teoseid reisival orelil, astudes oma musitseerimisrõõmuga publiku ette justkui teiselt planeedilt või tulevikust.
Klassikalise muusika “paha poiss” Cameron Carpenter esitab teoseid reisival orelil, astudes oma musitseerimisrõõmuga publiku ette justkui teiselt planeedilt või tulevikust. Foto: Gavin Evans/Pärnu kontserdimaja

Suurim rahvusvaheline staar, keda Pärnu kontserdimajas algaval hooajal näeb ja kuuleb, on klassikalise muusika “pahaks poisiks” tituleeritud orelimängija Cameron Carpenter. Carpenter esitab oma teisel Eesti tuuril Bachi meistriteoseid. Pärnus esineb ta tuleva aasta kevadel esimest korda ja nagu ikka on tal kaasas reisiv orel, millel musitseerides avaldub organisti erakordne loomingulisus ja mängulust.

Juba sel kuul on siia oodata briti ülimenukat vokaalansamblit The King’s Singers, kes tänavu tähistab 50 aasta juubelit kontsertidega kõikjal maailmas. Pärnu jõuab Golden World Tour 24. oktoobril. Vokaalgrupi paljude saavutuste hulka kuuluvad kaks Grammy-võitu, Emmy ja koht ajakirja Gramophone kuulsuste koja nimekirjas.

Ülimenukas briti vokaalansambel The King's Singers tuuritab 50 aasta juubeli puhul kõikjal maailma ja jõuab Pärnussegi.
Ülimenukas briti vokaalansambel The King's Singers tuuritab 50 aasta juubeli puhul kõikjal maailma ja jõuab Pärnussegi. Foto: Marco Borggreve/Pärnu kontserdimaja

Tallinnas tegutsev USA muusik ja trummar Brian Melvin tähistab 60. sünnipäeva ülimenuka ansambliga BeatleJazz. Temaga koos on novembris Pärnu kontserdimaja laval kolmekordne Grammy-võitja, džässpianist David Kikoski ja paljude autasudega pärjatud bassist Piotr Lemanczyk. Grupp näitab kätte teeotsad, millega Ameerika ja Aafrika bluus, džäss, gospel, rokk ja soul on inspireerinud ansamblit The Beatles.

Pärnu kontserdimaja sünnipäevaüritusel novembri viimasel päeval soleerib Eesti riikliku sümfooniaorkestriga (ERSO) Antonio Stradivari (Cremona) viiulil Emmanuel Tjeknavorian. Armeenia päritolu noor Austria viiuldaja pälvis tähelepanu rahvusvahelisel areenil pärast viimast Sibeliuse konkurssi, kus ta võitis teise koha preemia, publiku- ja Sibeliuse viiulikontserdi parima interpretatsiooni auhinna.

Hooajal 2017–2018 valiti Tjeknavorian tõusvate tähtede sarja Euroopa mainekates kontserdimajades. Pärnu kontserdimaja sünnipäevaüritusel avaneb võimalus kuulata tema esituses Sibeliuse viiulikontserti.

Siinse hooaja avavad sel laupäeval noored muusikatähed Saksamaalt ja Leedust. Saksamaa noorte sümfooniaorkestris musitseerivad 14–20aastased andekad noored. Solistina astub Mozarti oboekontserdiga üles noor Leedu oboist Pijus Paškevičius.

Tuleval nädalal peletab ladina-ameerika rütmidega suvepealinnast sügiskaamose Brazil PianOrquestra ehk Brasiilia klaveriorkester, kasutades klaverimänguks ebaharilikke tehnikaid. Teosed on seatud nii, et muusikud esinevad ühel ja samal klaveril, kasutades instrumenti nii seest kui väljast.

Brasiilia pianisti Claudio Dauelsbergi loodud ja juhitud ansambel esitab nii Brasiilia klassikalist kui popmuusikat, kõlavad rütmid sambast, bossanovast, coco, maracatu ja ciranda rahvaviisideni. Muusikud tantsivad, mängivad jalgpalli, suhtlevad publikuga ja kõik klaveri sees toimuv on kuvatud ekraanile. Tulemuseks lummav ja üllatusi pakkuv sõu nii lastele kui täiskasvanutele.

Uue aasta algus toob põnevaid muusikuid laiast maailmast MustonenFestile, seekord koguni kahe kontserdiga. Yukio Yokoyama on Jaapani pianismi grand man, kes pärast paljusid laureaaditiitleid rahvusvahelistel konkurssidel on pühendunud romantilise klaverimuusika esitamisele. Siingi kõlab Frédéric Chopini looming.

Festivali teine Pärnu kontsert tutvustab Armeenia vaimulikku ja ilmalikku rahvamuusikat The Gurdjieff Ensemble'i vahendusel. Ansamblil on muljet avaldav Armeenia rahvuslike pillide kogu. Osa sellest võetakse Eestisse kaasa ja kogu kava esitatakse autentsetel rahvapillidel.

Naistepäeva tähistab kontserdimaja flamenkorütmide, muusika ja tantsuga. Barcelonast pärit Perdo Javier González on viimaste aastate tuntumaid ja hinnatumaid hispaania flamenko-, džäss- ja klassikalisi kitarriste, helilooja ja produtsent, kes teinud koostööd nii B. B. Kingi, John McLaughlini kui Pat Methenyga.

Kui Pärnus algab hooaeg Saksa noorte muusikutega, siis lõppkontserdil mais külastab meid Jeruusalemma sümfooniaorkester. Orkestri ees astub solistina üles Iisraeli pianist Tom Borrow, kollektiivi juhatab nende sagedane külalisdirigent Andres Mustonen.

Peale rahvusvaheliste staaride mahub kontserdimaja hooaega kodumaistki. Detsembris tähistab Eesti Gustav Ernesaksa 110. sünniaastapäeva ja seda koos Eesti rahvusmeeskoori ja rahvusooper Estonia poistekooriga.

Rahvusooper Estonia toob pärnakaile näha koguperemuusikali “Karlsson katuselt”, balleti “Pähklipureja” ja Rasmus Puuri ooperi “Pilvede värvid”.

Uusaastakontsert on aga pühendatud dirigendi ja helilooja Leonard Bernsteini 100. sünniaastapäevale. ERSO ja dirigent Olari Eltsi vahendusel kantakse ette parimad numbrid Bernsteini ülimenukatest muusikalidest, filmi- ja orkestrimuusikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles