Raamatukogus avaneb parmupillimaailm

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusiku sooloplaat on kooslus traditsioonilisest ja nüüdisaegsest parmupillimuusikast.
Muusiku sooloplaat on kooslus traditsioonilisest ja nüüdisaegsest parmupillimuusikast. Foto: Erakogu

Homme kell 17 esitleb Pärnu keskraamatukogu muusikaklubis oma plaati “Mu pill ­parmupill” ja jutustab ürgse instrumendi ajaloost pärimusmuusik Cätlin Mägi.

Mägi on interpreet, helilooja, produtsent ja õpetaja, kelle kollektsioonis leidub poolsada parmupilli, mille ­helid sooloplaadil kõlavad. Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia õppejõuna tunneb Mägi põhjalikult Eesti toru- ja parmupilli traditsiooni. Ta mängib mitmes ansamblis, sealhulgas Torupilli Jussi Trios, Jaan Tätte ja Udupasunaga ja Vägilastes.

Sooloplaadi tegi muusik uudsel viisil ja lugudes kõlab justkui parmupilliorkester. Seeläbi muutub monotoonne instrument nüansirikkaks. Samuti täiendab ja rikastab heliteoseid Mägi hääl.

Raamatukogu kontserdil tutvustab interpreet pilli, mida kohtab igal mandril ja pea kõigi rahvaste muusikas. Kriitik Mart Juure sõnutsi on tegemist plaadiga, mis kõlab nagu AC/DC (menukas Austraalia rokkbänd, toim).

“Ta on teinud sellised huugid, gruuvid ja luubid, et asi on ühest küljest väga etno, teisest küljest päris elektroonika ja kolmandast küljest kõvasti kiiksu ja kaarega üle võlli,” iseloomustab parmupillimängija sooloplaati Raadio 2 saatejuht Koit Raudsepp. “See pisike veider instrument, nagu olen aru saanud, võtab tal ruumi vähemalt ühe kohvri, mis pole mitte väike, ja saab sellel plaadil uue hingamise.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles