Kunstnik kudus 100 sõrmikut

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste muuseumi pani Malle Nikopensius näitusele enda kootud 100 sõrmkinnast.
Häädemeeste muuseumi pani Malle Nikopensius näitusele enda kootud 100 sõrmkinnast. Foto: Urmas Luik

“Sõrmede kudumine on väga vahva, armusin ära,” ütles Häädemeeste muuseumis kohaliku kunstikäsitööseltsi Rääk asutajaid Malle Nikopensius, kes pühendas oma 100 sõrmiku näituse riigi 100 aasta juubelile ja märkis sellega endagi väärikat juubelit.

Kahel kindapaaridega täidetud laual on uudistajate ees mustriküllane valik: siin on trikoloorne sinimustvalge, kordumatuid pitsilisi, täpilisi, rahvusliku ornamentikaga kudumeid, millega käsi külma eest kaitsta. Väike rehkendus ütleb, et 50 paaril on 500 sõrme, kõik varraste vahel veeretatud.

“Ma polnud enne kunagi sõrmikuid kudunud, otsisin õpetuse, kuidas see käib, ja lasin fantaasial lennata, disainisin mustreid, otsisin motiive,” rääkis Nikopensius.

Sõrmkindameistri jutu järgi kasutas ta Leedu kvaliteetset lõnga, sest “kindaid ei koota prostast lõngast”. Vardaidki valis kaua, kuni leidis sellised, mille pealt silmad maha ei libise. “Maja on nüüd lõngast tühjaks kootud,” mainis kunstnik, kelle eelmisel näitusel Häädemeeste muuseumis oli aasta alguses väljas 100 sokipaari, ikka enda kätega tehtud.

Näituseruumi seintel väljapandud maalide hulgast leiab samuti tema loomingut, purjekaga merevaade nende seas.

Häädemeeste muuseumi juhataja Tiiu Pukk lisas, et Rääk moodustati 1991. aastal ja selle liikmed on koostanud näitusi, teinud kaisupatju lastekodule, panustanud heategevusse. Vast avatud sõrmkindanäitust saab uudistada kuu ­aega kindlasti. Nikopensiuse järgmine väljapanek tuleb tema heegeldatud vaipadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles