Tuletöö käigus viga saanu tööandja jäi kohtus süüdi

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maakohtu hoone Kuninga ja Nikolai tänava nurgal.
Pärnu maakohtu hoone Kuninga ja Nikolai tänava nurgal. Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus mõistis eile süüdi Vladimiri ja tema firma töötervishoiu- ja tööohutusnõuete eiramises, millega inimesele põhjustati tegevusetusest ja ettevaatamatusest raske tervisekahjustus.

Kohtu pressiesindaja teatel esitati Vladimirile ja tema firmale süüdistus selles, et tema firma juhatuse liikme ehk isikuna, kes pidi tagama firmas töötajate töötervishoiu- ja tööohutusnõuete seadusest tulenevate nõuete täitmise, eiras seda tänavu jaanuaris Kirsi tänava korterelamu rekonstrueerimistöödel.

„Prokuratuur süüdistas ettevõtet ja selle esindajat tööohutusnõuete eiramises, mille tagajärjel sai ettevõtte teenistuses olnud mees tänavu jaanuaris Pärnu kortermaja katusetööde käigus raskeid põletushaavu ja püsiva tervisekahjustuse,” selgitas Lääne ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Eliisa Sommer. „Tuletööde tegemisel puudus järelevalve ja töötaja lubati ülesandeid täitma töötervishoiu ja -ohutusalase juhendamise ja väljaõppeta.”

Kohus arutas asja kokkuleppemenetluses. Prokuratuuri teatel on kokkuleppes arvesse võetud kergendavaid asjaolusid, millest olulisim on see, et ettevõte on vabatahtlikult hüvitanud kannatada saanud töötajale õnnetusega seotud kulud ja toetab teda rahaliselt siiani. „Vladimir aitas uurimisele igati kaasa ja väljendas puhtsüdamlikku kahetsust,” sõnas Sommer. „Prokuröri sõnade kohaselt oleksid väljaõpe, järelevalve ja raskesti süttivad rõivad võinud sedavõrd rasked tagajärjed töötajale ära hoida.“

Kohus mõistis Vladimirile karistuseks neli kuud vangistust ja tema ettevõttele rahalise karistuse 4000 eurot. Ta ei pea vangi minema, kui ei pane aastasel katseajal toime tahtlikku kuritegu. Firmal tuleb 12 kuu jooksul tasuda 1500 eurot, ülejäänud karistusosa jäetakse täitmisele pööramata, kui ettevõte ei soorita tahtlikku kuritegu.

Süüdistatavad olid seni kriminaalkorras karistamata.

Menetluskuludena mõistis kohus välja 1584 eurot.

Kohtuotsuse peale on õigus esitada apellatsioon Tallinna ringkonnakohtule 15 päeva jooksul alates otsuse avalikult teatavaks tegemisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles