Põlised manijalased istusid kunstnike ees

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svea Aavik näitamas maale manijalastest.
Svea Aavik näitamas maale manijalastest. Foto: Mailiis Ollino

Manija saare elanikud on poseerinud pikki tunde kunstnikele, kes sõitsid laiule neid lõuendile jäädvustama Manõja kultuuriseltsi kutsel. Projektijuht Svea Aavik ütles, et portreed täiendavad Manõja muusiumi maalikogu.

Aaviku jutu järgi alustasid kunstnikud manijalaste maalimist suvel ja tööd jätkub aasta lõpuni, tööks vajalike tarvete muretsemist toetas kultuurikapital ja Pärnumaa ekspertgrupp.

Manõja kultuuriseltsi projektiga heast tahtest ühinenute hulgas on nimekaim maalija kunstiakadeemia professor Jaan Toomik, kes kandis lõuendile Neeme Salme ja Eedi.

Tartu ülikooli maalikateedri lõpetanud Maarja Nõmmik võttis ette Põllu Pauli, Vahtra Kolla, Tooma pere nelja põlvkonna naised ning Tapu kolmeaastase perepoja Eriku.

Kodu Jaani portree pintseldas lõuendile Johanna Mudist kunstiakadeemia maaliosakonnast, tema koolikaaslased Margot Õunapuu ja Triin Marts võtsid ette Koka Niguli ja Tooma Vilma.

Noored kunstnikud teevad Pärnu linna Manija saarel omamoodi missioonitööd, maalides laiu mõnekümne elaniku hulgast eelkõige põliskohalikke. Kihnlased asusid Manilaiule elama 1930. aastatel ja seepärast kuulub see väikesaar koos Kihnuga eripärasesse ning maailma suulise ja vaimse kultuuripärandi nimekirja kantud Kihnu kultuuriruumi.

Sihtasutuse Kihnu Kultuuri Instituut nõukogu esimees Mark Soosaar oligi see mees, kelle ideest manijalaste portreteerimine algas. Paar aastat tagasi käisid tema kutsel Manijaga tutvumas Peterburi ja Ukraina kunstnikud ning kaks neist jõudsid kiirel seansil jäädvustada saare vanima elaniku Vanajüri Anni, kes on ilmaelu näinud 90 aastat.

Varem olid Manõja muusiumi maalikogus vanameister Olga Terri maastikuvaated ja inimesed nende taustal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles