Vabalevi kanalid lähevad aastaga üle täielikult HD-kvaliteedile (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levira andmekeskus Teletornis.
Levira andmekeskus Teletornis. Foto: Levira

Riigi enamusosalusega äriühing Levira lubab järgneva aasta jooksul viia vabalevi telekanalid täies ulatuses ja kogu levialas HD-kvaliteedile.

Levira juhatuse liige ja võrguteenuste valdkonna juht Meelis Anton märkis, et tänasel päeval on HD kvaliteedis kättesaadavad ETV, ETV2 ning TallinnaTV, uue aasta algusest lisandub ka ETV+.

«Järgmise aasta jooksul jõuab vabalevi HD telepilt kõikide eestimaalasteni,» lubas Meelis Anton Postimehele.

Vabalevisse on Eestis jäänud hetkel vaid viis telekanalit: ETV, ETV2, ETV+, Tallinna TV ja France24.

Levira jätkab pärast üleminekut mingil ellu ka SD kvaliteedis telepildi edastamise, kuna ligi 40 000 - 50 000 perel on kodus veel televiisor, mis ilma DVB-T2 tuuneri või lausa eraldi digiboksita HD-pilti ei näita.

«Kuna lähiaastatel tuleb nagunii saatjad välja vahetada, siis enam ei ole mõistlik uutesse SD saatjatesse investeerida, sest siis peaks järgmised 10 aastat, mil nende eluiga läbi saab, SD saatjaid kasutama. Kui vahetus toimub tavapärase tehnoloogia põlvkonna vahetuse käigus, siis täiendavat investeerimisvajadust pole,» rääkis Anton.

Levira investeerib järjepidevalt tulevikutehnoloogiatesse ning 4K/8K edastuse peale saab konkreetsemalt mõtlema hakata siis, kui vastava kvaliteediga sisu muutub laiemalt kättesaadavaks.

Soome läheb vabalevis HD-le üle 2020. aasta aprillist ning sarnane üleminek toimub Saksamaal aastal 2019, Tšehhis ja Horvaatias 2020 ja Itaalias 2022.

Tehnikatootjad on sisupakkujatest muidugi valgusaasta võrra arengus ees - ajal, mil vaatajateni hakatakse alles suunama HD (ehk 2K) resolutsiooniga telepilti, on müügil juba nii 4k kui isegi 8K resolutsiooniga televiisorid.

Levira aktsionärid on Eesti riik ja Prantsuse telekommunikatsiooniettevõte TDF osalustega vastavalt 51 ja 49 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles