Muuseumi talutuba ehivad Vändra rahvarõivad

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga kolme kuu tagant vaheldub muuseumi talutoas rahvarõivaste väljapanek, et tutvustada järgmist kihelkonda. Praegu kaunistavad tuba Vändra rõivad.
Iga kolme kuu tagant vaheldub muuseumi talutoas rahvarõivaste väljapanek, et tutvustada järgmist kihelkonda. Praegu kaunistavad tuba Vändra rõivad. Foto: Karoliine Aus

Pärnu muuseumi talutoas on end püsivalt sisse seadnud uued asukad: rahvarõivasse riietatud neiud-noormehed, memmed-taadid ja neile puusani küündiv tüdruk, keda praegu ehivad Vändra mustrid, värvid ja lõiked. Kolme kuu pärast vahetavad nad rõivad ja astuvad teise kihelkonna seelikusse või pükstesse ja asetavad pähe uue tanu. Järgmisena riietub talurahvas arvatavasti Tõstamaa vormi.

Raamatu „Pärnumaa rahvarõivad“ autorid Inna Raud, Ülli Kont ja Anu Randmaa avasid eelmisel nädalal muuseumi uue püsiekspositsiooni, pannes sümboolselt aluse Pärnumaa rahvarõiva nõuandekojale, mis aitab omakandi inimestel rahvariiete valmistamise ja komplekteerimise täpset teavet kergemini kätte saada.

“Kui hommikul siia tulin ja nägin, et põll on kortsus, mõtlesin, kas hakkan seda triikima. Leidsin, et ei hakka. Ega talutoaski neid triikraudu olnud,“ naljatas pärnakas, Viljandi kultuuriakadeemia rahvarõivaassistent Raud avamisel. „Eks me kipugi tänapäeval rahvariideid veidi ilustama oma meele järgi.“ Sestap on Pärnumaal vast avatud nõuandekoda vajalik, kummutamaks müüdid, mis on teatud raamatute põhjal tekkinud, ja andmaks võimalus eri kihelkondade rõivastega lähemalt tutvuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles