Veel pesitseb siirdesoodes haruldane mudanepp

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mudanepipaare elab Eestis kuni 30. Marek Szczepanek / Wikimedia Commons
Mudanepipaare elab Eestis kuni 30. Marek Szczepanek / Wikimedia Commons Foto: Marek Szczepanek/wikimedia Commons

Teadlaste magamata ööd andsid väärika tulemuse: OÜ Xenus edastas keskkonnaametile inventuuri tulemused, mis esimest korda ajaloos annavad usaldusväärse ülevaate Eestis pesitseva ja teise kaitsekategooria kuuluva mudanepi arvukuse ja leviku kohta.

„Mudanepi loendamine oli paras seiklus isegi meie väga kogenud meeskonnale. Töötasime öösiti Eesti soode kõige raskemini läbitavates osades ja vajadusel ööbisime lindude loenduspunktis. Võimalik, et järgmisel inventuuril tehakse need tööd juba salvestusseadmete ja droonide abil. Aga mudanepi mängulaulu kuulmine vääris magamata öid,“ lausus mullu ja tänavu inventuuri teinud Xenuse looduskaitsebioloog Hannes Pehlak.

Eestis on mudanepi sigiv asurkond hinnatud piirkondlikult ohustatuks. Tema kaitseks on loodud neli rahvusvahelise tähtsusega linnuala: Puhatu, Muraka, Soomaa ja Peipsiveere. Suurimat ohtu kujutab mudanepile sobivate elupaikade kadumine ehk õõtsiksoode seisundi halvenemine veerežiimi muutuste tõttu.

Eesmärk oli täpsustada mudanepi levikut tema ajaloolistes ja potsentsiaalsetes pesitsusaja elupaikades. Selleks valiti 40 kuulamispunkti, kus viimasel kahel aastal tehti öiseid välitöid. Mudanepi laulu kuuldi üheksas punktis seitsmes soostikus, sealhulgas kõigil linnualadel, kus teda kaitstakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles