Eesti sõdur viis Koidulauliku luutüki Pärnu muuseumi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Päevaleht on viis aastat tagasi vahendanud pärnakast filmimehe Mark Soosaare meenutuse, mille kohaselt toonud aastal 1985 keegi umbes 60-aastane mees Pärnu muuseumi direktorile Omar Volmerile karbi Koidula käega. See olevat hiljem maetud Koidula muuseumi aeda.

Siinse leheloo materjali kogumise ajal lükkas Koidula memoriaalmuuseumi kuraator Elmar Trink käejutu ümber ja nimetas seda linnalegendiks.

«Pärnus elab Henno Sepp, kes oli 1945-1946 tööpataljonis Kroonlinnas ja viibis ka Koidula väljakaevamise juures,» ütles Trink. «Ta oli leidnud ühe väikese luutüki, toonud selle 1946 siia Pärnusse ja andnud Elsbeth Parekile, kes oli tollal Pärnu muuseumi juhataja.»

Henno Sepal (89) on eakusest hoolimata suurepäraselt meeles aeg 65 aastat tagasi. Ta meenutas sedagi, kuidas Koidulauliku väljakaevamine kell pool kaks öösel akudest saadud elektrivalgusel lõppes, ning sellele järgnenud varahommikut.

«Kell kuus hommikul läksime sinna, kus seisis kirst, ja sääl maas oli üks seljalüli – täpselt seal, kus kirst õhtul ja öösel seisis,» ütles Sepp. «See võis kirstust välja kukkuda.»

Et ta teenis eduka osalemise eest isetegevusolümpiaadil kaks nädalat puhkust ja 250 rubla, tekkis tal samal aastal võimalus viia luutükk, aga ka Koidula vana puusärgi küljest välja tõmmatud sepisnaelu ja kirstu puitkaunistusi Pärnu muuseumisse. Samasse kohta andis ta väljakaevamisel tehtud fotosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles