Mark Soosaar: haldusreformi järel tunnevad paljud end teise sordi inimestena (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Soosaar Manilaiu sadamas.
Mark Soosaar Manilaiu sadamas. Foto: Peeter Langovits

Inimesed ei lahku maalt mitte ainult raha või kehva arstiabi pärast, vaid ka selle tõttu, et nad tunnevad haldusreformi järel end teise sordi inimestena, ütles praegu Manijal lambakasvatusega tegelev filmimees Mark Soosaar.

Seekordses saates «Suud puhtaks» oli kõne all, mis seisus on elu Eesti maakohtades aasta pärast haldusreformi ning kuidas on muutunud kohalike võimalused oma elu kujundamisel kaasa rääkida.

2017. aasta haldusreformi tulemusena sai Tõstamaa vallast osavald, mis kuulub Pärnu linna omavalitsuse koosseisu. 22 aastat Pärnu linnavolikogus osalenud ning praegu Tõstamaa osavallakogusse kuuluv Mark Soosaar meenutas, et varem oli Tõstamaa vallas, kus elab 1200 inimest, üheksaliikmeline volikogu, mis sai oma vallaasju ise otsustada.

«Praegu on osavallakogus kuus inimest ja nende käest ainult küsitakse arvamust ja meie seadusandja ei käsi selle arvamusega alati arvestada,» lisas saatekülaline.

Soosaare sõnul nö targemad inimesed kuulavad «lollide» arvamuse ära, aga pärast teatavad, et sellega pole midagi peale hakata.

«Kui sellest kohast, kus inimestel ei ole enam otsustamisõigust oma kohalikus raadiuses, ütleme paarkümmend kilomeetrit metsa, raba, rannikut, identiteeti, siis inimesed ei lähe mitte ainult palga pärast ära, mitte ainult puuduliku arstiabi pärast, vaid ka sellepärast, et nendesse enam ei suhtuta kui võrdväärsetesse inimestesse,» rõhutas Soosaar.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles