Riik uuendab Pärnu kaitsealade eeskirju

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maastikukaitseala Reiu külas.
Pärnu maastikukaitseala Reiu külas. Foto: Ardi Truija

Riik jätkab kaitsealade kaitse-eeskirjade ajakohastamist ja uuendamist, keskkonnaministeeriumi ettepanekul muutis valitsus Pärnu Niidu ja linna piiri taha Reiu külla jääva Pärnu maastikukaitseala eeskirju.

Pärnu linnas Niidu maastikukaitseala puhul muudeti kaitse-eesmärke, kaitsekorda ja tsoneeringut. Alal kaitstakse metsamaastikku ja sellele omast linnustikku, niidukooslusi, kaitsealuseid liike nagu kassikakku ja käsitiivalisi ning nende elupaiku.

Kaitsealalt arvatakse välja alad, kus ei esine kõrgeid loodusväärtusi ega kaitsealuseid liike. Niidu maastikukaitseala pindala on 68,1 hektarit.

Linnapiiri taga Häädemeeste vallas asuvas Pärnu maastikukaitsealal muudeti kaitse-eesmärke, piire ja kaitsekorda, et säilitada ala puhkeväärtus ja tagada metsaelupaigatüüpide jätkuv kaitse. Kaitsealast on välja jäetud servaalad, kuhu ei jää kaitsealuseid liike ja väärtuslikke elupaiku. Maastikukaitseala pindala on 510,9 hektarit.

“Valdavalt on uuenduste põhjus looduses aja jooksul toimunud muutused: olgu need siis neil aladel elutsevate kaitsealuste isendite kolimine, kaitstava maa piiride korrigeerimine, kaitsealuste liikide kadumine või lisandumine,” loetles keskkonnaminister Siim Kiisler kaitse-eeskirjade üle vaatamise peapõhjusi.

“Kuid on ka praktilisi põhjuseid, miks me eeskirju uuendame. Näiteks Pärnumaa Niidu maastikukaitseala kaitse-eeskirja uuendati peale loodusväärtuste kajastamise ajakohastamise seetõttu, et tagada kaitsealal paremad võimalused puhkealade arendamiseks,” sõnas Kiisler. “Pärnu maastikukaitseala kaitse-eeskirja uuendamisega saime vastu tulla kohaliku omavalitsuse soovile võimaldada Tallinna–Pärnu–Ikla maantee äärde paremate ja turvalisemate teede loomiseks, olgu selleks siis jalgsi, rattaga või lapsevankriga liikumiseks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles