Kaul Nurm: RMK röövib töö tuhandetelt maaperedelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakonna arvates tuleb majandamistväärt riigimets anda rendile talunikele, kes suudavad selle eest paremini hoolt kanda kui RMKnimeline supersovhoos.
Vabaerakonna arvates tuleb majandamistväärt riigimets anda rendile talunikele, kes suudavad selle eest paremini hoolt kanda kui RMKnimeline supersovhoos. Foto: Mailiis Ollino

Eesti poliitiline eliit naudib küll tähesära, kui keegi kusagil Eestit taas turumajanduse musternäiteks toob, kuid tegelikult on riik eraomandist ja ettevõtlusest tüdinud. Nii konkureerib riik Eesti ettevõtjatega loodusvarade, tööjõu ja tootmisvahendite pärast valdkondades, kus sel puudub igasugune õigustus. Eriti ülekohtuselt tunnevad seda Eesti metsaomanikud ja maainimesed.

Just erametsaomanike ja maainimeste taskust imeb riigikapitalist riigimetsa majandamise keskus (RMK) igal aastal ligikaudu 180 miljonit eurot. ­Ainuüksi Pärnumaal võiks aasta ringi tööd ja leiba saada üle 420 talupere, kui õigustamatu riigimonopoli asemel majandaks metsa eraomanikud.

Põllumaa andis riik pärast kolhoosikorra kokkukukkumist eraomandisse või erakasutajatele rendile, praegu teenib 17 000 majapidamist endale põlluharimisest kas põhielatist või leivakõrvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles